>ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

>
Κατόπιν εντονώτατης διαμαρτυρίας μας προς τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της Αθώωσης του Αττικής Παντελεήμονος, ελάβαμε ως κοινοποίηση από την Μητρόπολη Λαρίσης την παρακάτω επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

___________________________________________

Αριθ. Πρωτ.: 320
Εν Λαρίση τη 13η Μαρτίου 2009

Προς την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπον
Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον
Εις Αθήνας.

Μακαριώτατε Πάτερ,

Εξ αφορμής του θορύβου που εδημιουργήθη αναφορικώς προς την από 9-3-2009 απόφασιν του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, δια της οποίας εκρίθη όπως τεθή εις το αρχείον η εκδικασθείσα κανονική υπόθεσις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος, προάγομαι όπως δηλώσω τα εξής:

Μετασχών ως τακτικόν μέλος του ως άνω Δικαστηρίου και συνταχθείς με την υπό της πλειονοψηφίας εξενεχθείσαν κρίσιν, έπραξα τούτο ουχί δια λόγους μεροληψίας προς το πρόσωπον του εγκαλουμένου Μητροπολίτου, με τον οποίον ουδέποτε με συνέδεε οποιαδήποτε σχέσις, ούτε διότι επείσθην περί της αθωότητος αυτού, αρκεσθείς τουλάχιστον εις αμφιβολίας ερμηνευομένας υπέρ αυτού, υπολαμβάνων άλλωστε ότι η κατ’ ουσίαν ενοχή του εκρίθη υπό των αρμοδίων ποινικών δικαστηρίων, την κρίσιν των οποίων μετ’ ευλαβείας αποδέχομαι. Σας διαβεβαιώ ότι ήχθην εις την ως άνω κρίσιν δια να μην οδηγηθή ο εγκαλούμενος Αρχιερεύς εις την καθαίρεσιν, ανακαλών εις την μνήμην μου τα λόγια του πνευματικού μου πατρός « τρέμω όταν ακούω να καθαιρείται κληρικός, ποτέ δεν θα ήθελα να πάρω τέτοια ευθύνη », θεωρών ότι μέχρι του σημείου αυτού εξικνείται η δικαιοδοσία του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου, ούσα ανεξάρτητος της Ποινικής δικαιοδοσίας και ότι, εκδοθέντος ήδη του Προεδρικού Διατάγματος περί εκπτώσεως του εγκαλουμένου Μητροπολίτου από του Θρόνου του, ουδεμία επιρροή ασκεί η ως άνω απόφασις επί του θέματος της αποκαταστάσεώς του. Εκ των υστέρων διαβλέπω ότι η ως άνω κρίσις μου καταδεικνύεται εσφαλμένη και δι’ αυτής και εις την Εκκλησίαν εδημιουργήθη πρόβλημα και τους ανθρώπους ίσως εσκανδάλισα.

Δια πάντα ταύτα ζητώ ταπεινώς συγγνώμην. Αυτονόητο τυγχάνει ότι εις περίπτωσιν καταστάσεως αμετακλήτου της ποινικής αποφάσεως, δι’ ης κατεδικάσθη ο εγκαλούμενος Μητροπολίτης υπό των Ποινικών Δικαστηρίων, θα τύχῃ εφαρμογής το άρθρον 160 του Ν. 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας», συμφώνως προς το οποίον καθιερούται δεσμία υποχρέωσις του Συνοδικού Δικαστηρίου δια την καθαίρεσιν του καταδικασθέντος Μητροπολίτου.

Πάντα τα ανωτέρω παραθέτω προκειμένου να προσδιορίσω και να επεξηγήσω εν πάση ειλικρινεία την θέσιν μου ενόψει του ανακύψαντος θέματος και των εκφρασθέντων σχολίων, εκζητών και πάλιν ταπεινώς συγγνώμην.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Ο ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

_______________________________________

Εις απάντηση την επιστολής που μας κοινοποίησε η Μητρόπολη Λαρίσης, αποστείλαμε την παρακάτω ανταπαντητική επιστολή:

Ευλογείτε,

Αν και υπηρξα αυστηρος με τον Σεβασμιωτατο Λαρισης, (χωρις να σημαινει οτι θα πάψω να είμαι με όσους διαποιμαίνουν τον λαό μας και τον σκανδαλιζουν ηθελημένα ή άθελά τους) κατανοώ ως λαϊκος τα κίνητρα που υπαγόρευσαν την ψήφο του και διαισθανόμενος μάλιστα την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει και ο ίδιος έναντι της αδηφάγου κοινής γνώμης, εκφραζω την συμπάθεια μου προς τον άνδρα που υπέπεσε σε ένα σφάλμα, ιδιαίτερα εαν έχει το θάρρος να το ομολογησει. Αλάθητος μόνον ο… Πάπας ως γνωστον.

Συμφωνω επίσης με το πνευμα της επιστολης του προς τον Μακαριώτατο, διότι ενας πνευματικος άνθρωπος δεν μπορει να έχει σαν στόχο την με χαιρεκακία ηθική και ψυχολογική εξόντωση και του πλέον αμαρτωλού. Πλην όμως η ληφθεισα απόφαση δίνει την εντύπωση όχι της αγαπητικής κάλυψης του εμπερίστατου Αττικής αλλά της ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ. Κυρίως δε γιατί πρωτα από ολα και ο ΙΔΙΟΣ ο Αττικής δινει την εντύπωση όχι μόνο συντριβης και μετανοίας αλλά τουναντίον, της μεθόδευσης της αθώωσης του και της επαναφοράς του στο αξίωμα από το οποίο εξέπεσε, το οποίο και γι αυτον τον λόγο εξ άλλου παραμένει κενόν, η δε Μητρόπολις Αττικής ακέφαλη επί σειρά ετών.

Και σας διαβεβαιώ πως το χειμαζομενο ποίμνιο, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται πλέον από αγραμματοσύνη, αφέλεια και υποταγή όπως παλαιότερα, είναι πλέον αποφασισμένο να δείξει ΜΗΔΕΝΙΚΗ ανοχή προς εκείνους που υποτίθεται έχουν ταχθεί να το καθοδηγήσουν και που -ακόμα χειρότερα- υποτίθεται πως αντιπροσωπεύουν τον Χριστό.

Καλή δύναμη και καλόν αγώνα

Την Ευχή σας

Ν.Κ. (Θεοπρόβλητος)

ΥΓ. Η επιστολή του Σεβασμιωτάτου θα προωθηθει και αναρτηθει σε blogs τα αποία έχουν ασχοληθεί με το επίμαχο ζήτημα, ώστε να μετριάσει τις αρνητικες εντυπώσεις.

This entry was posted in ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Bookmark the permalink.

41 Responses to >ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 1. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Έκανες αυτό που δεν έκανα. Διαχώρισες τον εαυτό σου από το ψέμα. Δεν ξέρω αν ήταν αποκλειστικά η δική σου επιστολή, αλλά χαίρομαι όταν δεσποτάδες δείχνουν το δρόμο και σε εμάς το Αληθινό δρόμο: το δρόμο της συγνώμης και της μεταμέλειας…Συνέχισε τον καλό αγώνα…

 2. Ο/Η Anonymous λέει:

  >Παιδιά – συγγνώμη – αλλά να μην τρελαθούμε !Διαβάστε με προσοχή την επιστολή του Αγίου Λαρίσης και εξηγείστε μου γιατί δεν μπορώ να βγάλω άκρη !Όμως τέτοιες μέρες Σαρακοστής μου ήρθαν στο μυαλό μερικά απλά ερωτήματα :1. Το ερώτημα στους Ιεράρχες δεν ήταν αν πρέπει να καθαιρεθεί ή όχι ο πρ. Αττικής ! Οι Ιεράρχες δεν θα έκριναν περί της ενοχής του. Το ερώτημα ήταν μόνο αν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη ώστε να αποδειχθεί η ενοχή ή αθωότητα του !Και ο Άγιος Λαρίσης ψήφισε να μην δικαστεί, ήτοι να συγκαλυφθεί η υπόθεση !Δηλαδή, κανένας δεν ζήτησε από τον Άγιο Λαρίσης να κάνει αυτό που φοβόταν !2. Γράφει ο Άγιος Λαρίσης ότι δεν κατάλαβε τι ζημιά που θα γινόταν στην Εκκλησία ! Είναι δυνατόν ;!; Αν αυτό είναι ειλικρινές τι να πώ, τι να μολογήσω !;! Ο Θεός να βάλει το χέρι του και για άλλα σοβαρά θέματα που καλείται ως Μητροπολίτης να αντιμετωπίσει στην πολύπαθη Λάρισα και ως μέλος της Ιεραρχίας για ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος !3. Τι σημαίνει συγγνώμη ; Αν υπάρχει ειλικρινής συγγνώμη σε συνδυασμό με την προηγούμενη ομολογία του και με όσα έχουν γίνει στη Λάρισα επί διακονίας του μήπως πρέπει να σκεφτεί το θέμα της παραιτήσεως ; 4. Και το σοβαρότερο : Ο Άγιος Λαρίσης μας διαβεβαιώνει ότι «ήχθην εις την ως άνω κρίσιν δια να μην οδηγηθή ο εγκαλούμενος Αρχιερεύς εις την καθαίρεσιν, ανακαλών εις την μνήμην μου τα λόγια του πνευματικού μου πατρός «τρέμω όταν ακούω να καθαιρείται κληρικός, ποτέ δεν θα ήθελα να πάρω τέτοια ευθύνη» ! Του λέει τίποτα το όνομα π. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΡΙΚΑΜΗΝΑΣ ; Δεν καθαιρέθηκε ο π. Ευθύμιος ; Δεν ήταν ο π. Ευθύμιος κληρικός ; Δεν είχε εφαρμογή σ’ αυτόν ο λόγος του πνευματικού του ; Δεν ήταν ο Λαρίσης «που πήρε την ευθύνη» για την καθαίρεση ; Δεν «τρέμει όταν άκουσε» την απόφαση για καθαίρεση του π. Ευθυμίου ο Άγιος Λαρίσης ; Συγγνώμη (και εγώ!) αν σας πίκρανα π.Α.Κ.Γκ., Πάτρα

 3. Ο/Η fvasileiou λέει:

  >Ούτε κι εγώ πείθομαι από τα επιχειρήματα του αγίου. Το μόνο που δείχνει η απόφαση της επιτροπής (και η επιστολή του αγίου) είναι το χάσμα ανάμεσα στο εκκλησίασμα και τους αγίους. Κακά τα ψέματα: Λειτουργούν / φέρονται σαν πρίγκηπες και μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε οι δουλοπάροικοι -όχι ότι ο λαός είναι αθώος. Στην προκειμένη περίπτωση ΚΑΙ στραβός είναι ο γιαλός ΚΑΙ στραβά αρμενίζουμε. Η οικειοθελής παραίτηση ενός παπά (αγίου ή μη) που δικαίως ή αδίκως προκάλεσε τόση σύγχυση, τόσο σκανδαλισμό, τόση δυσφήμηση της Εκκλησίας, θα μου φαινόταν η πιο απτή απόδειξη της αθωότητας του. Τέτοιο δεν είχαμε. Αυτό που φαίνεται να έχουμε είναι η επιβεβαίωση του: Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Ας το διαψεύσουν…

 4. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@ π.Α.Κ.ΓκΠατερ μου,Εχετε δικιο. Αλλα θεωρω πως για λογους εντιμοτητας επρεπε να δημοσιευσω την παρουσα επιστολη αλλα και για λογους «δημοσιογραφικους».Επισης η αιτιολογια της μη καθαιρεσης ακομα και εαν ειναι επιπλαστη εχει μια λογικη και πνευματικη βαση.ΑΛΛΟ τωρα εαν στην πραγματικοτητα ειναι προφαση εν αμαρτιαις και φτηνη δικαιολογια.Μαλιστα συμπτωματικα πριν από 2 μερες ακουσα για καποιον π. Ευθυμιο που ο Λαρισης καθαιρεσε και ο οποιος τωρα ασκητευει σαν το κατσικι σε μια σπηλια πανω από τα Τεμπη. Για να δει δε τα πνευματικοπαιδια του κατεβαινει από τα κατσαβραχα σε παρακειμενο παρκιγκ. Περι του ιδιου προκειται;Όπως επίσης, ενα αλλο αντεπιχειρημα προς τον Λαρισης ειναι οτι συμφωνα με το σκεπτικο του θα έπρεπε να ειχε αποκατασταθει ηθικα και ο προκατοχος του Λαρισης, ο καθηρημενος Αττικης και αλλοι για τους οποιους δεν εκλαψε κανενας.Εχετε δικιο. Η επιστολη μαλλον σαν προφαση φαινεται, πασπαλισμενη με πνευματικοτητα.

 5. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@Φωτηεξυπακουεται πως ο μετανοων εξαφανιζεται απο προσωπου γης αντι να μουγκριζει ακομα.Τελικα θα το φωναξω το αναξιος…

 6. Ο/Η Γεράσιμος λέει:

  >Εγώ πάντως νοσταλγώ τον μακαριστό Θεολόγο Επίσκοπο της Λάρισας τη δύσκολη περίοδο 1968-1974. Είχε πάρει το πηδάλιο της Μητρόπολης Λαρίσης σε κρίσιμη εποχή(και τότε μιλούσαν για κάθαρση) και είχε διαδεχθεί τον Ιάκωβο Σχίζα , επίσκοπο για τον οποίο είχαν ακουστεί τόσα και τόσα από άποψη ηθικής. Ήταν ένας από τους ανθρώπους των «οργανώσεων» όπως και ο μακαριστός Ιερώνυμος Κοτσώνης και ηθικά άμεμπτος. Δεν νομίζεις αγαπητε Θεοπρόβλητε ότι ειδικά στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς ότι χρειάζονται τέτοιοι Ιεράρχες αναστήματα όπως είχε η Λάρισα την εξαετία εκείνη?

 7. Ο/Η Μάρκο Τ λέει:

  >Ανάρτησα και εγώ στο μπλογκ μου τον δεσμό με την επιστολή του Λαρίσης για λόγους ηθικής τάξεως. Ξέρω ότι πολλές μπορεί να είναι οι ενστάσεις. Εντούτοις, το γεγονός ότι ζήτησε δημοσία ένα συγγνώμη το αναγνωρίζω. Οι άλλοι είδατε να ζητήσουν συγγνώμη (εντάξει, ο Φωκίδος εξαιρείται, λόγω κατάστασης της υγείας του, οι λοιποί;).Και κάτι άλλο:Ο Διδυμοτείχου Νικηφόρος (άλλος αδιάβλητος…) μπήκε στο συνοδικό δικαστήριο στη θέση του Κονίτσης Ανδρέα. Εννοείται ότι ο Κονίτσης θα έστελνε τον Μπεζενίτη σε εκκλησιαστικό δικαστήριο.Γιατί μπήκε όμως ο Κονίτσης;Επειδή ο Μπεζενίτης είχε υποβάλει ένσταση εξαίρεσης κατά του Κονίτσης (επειδή θα ανέτρεπε την ισορροπία και θα ερχόταν ισοψηφία 6-6) και η Σύνοδος την εξαίρεση, που ήταν γνωστό πού οδηγούσε, την δέχθηκε. Γιατί την δέχθηκε την εξαίρεση; Δεν είχα καταλάβει τους λόγους που επικαλείτο ο Μπεζενίτης.Πού ήταν τότε ο Αρχιεπίσκοπος;Αν νομίζει ότι δεν μπορεί να διοικήσει ας πάει σπίτι του. Εντάξει, έγινε αρχιεπίσκοπος, του έγινε το χατίρι, προφανώς όμως δεν κάνει για τη θέση αυτή.Διάβασα το Βήμα της Κυριακής. Στο ρεπορτάζ της Μαρίας Αντωνιάδου δεν ευθύνεται κανείς, παρά μόνο ο…Ιερισσού Νικόδημος. Ατιμε παπα-στρουμφ! Ούτε το Φανάρι επηρέασε τον Μυτιλήνης Ιάκωβο (που ούτε να βήξει δεν τολμά). Ούτε ο αρχιεπίσκοπος είχε κάποιο ρόλο. Τόσο απλά…

 8. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Η επιστολή 27 Μητροπολιτών για απόφαση πρ.Αττικής Γράφει ο/η Romfea.gr 18:12 17.03.09Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, δημοσιεύει την κοινή επιστολή που υπέγραψαν 27 Αρχιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας, με αφορμή την απόφαση της ΔΙΣ σχετικά με την υπόθεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα.Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:Η Απόφαση της πλειονοψηφίας του υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Αντιπροέδρου της Δ.Ι.Σ., συνελθόντος την 9/3/2009 Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου και ενεργούντος ως Δικαστικού Συμβουλίου δια της οποίας εκρίθη ότι για την κανονική υπόθεση του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονος δεν προκύπτουν επαρκείς αποδείξεις ενοχής, τεθείσης αυτής στο Αρχείο μας ευρίσκει αντιθέτους μετά μάλιστα και την τοποθέτησιν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, όπως διαλαμβάνεται στο από 10/3/2009 Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου εδήλωσε: «η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη», δια τους κάτωθι λόγους:1. Το περιλαμβανόμενο στο κατηγορητήριο κανονικό αδίκημα της υπεξαιρέσεως μεγάλου χρηματικού ποσού της Ι. Μονής Ευαγγελισμού Θεοτόκου Όρους Αμώμων της Ι. Μητροπόλεως Αττικής καταγνώσθηκε με την ποινική διαδικασία στον εγκαλούμενο Μητροπολίτη με καταδικαστικές Αποφάσεις του 3μελους και 5μελους Εφετείου Κακουργημάτων και αναμένεται η Απόφαση στην εκδικασθείσα αιτήση αναιρέσεως ενώπιον του Αρείου Πάγου και συνεπώς το εκκλησιαστικό Δικαστικό Συμβούλιο ώφειλε για την εξαγωγή της κρίσεώς του να αναμείνει, εφ’ όσον μέχρι τώρα αυτό έπραξε, την αμετάκλητη απόφαση του ανωτάτου αναιρετικού δικαστηρίου για να συνεκτιμήσει τις ποινικές αποφάσεις και έτσι να προβή σε ασφαλή ουσιώδη κρίση.2. Το κατά του εγκαλουμένου Μητροπολίτου κανονικό κατηγορητήριο περιλάμβανε την κατηγορία της συμμετοχής του σε υπεράκτιο εταιρεία, που προκύπτει από επίσημα έγγραφα. Για τον λόγο αυτό και μόνο θα έπρεπε να παραπεμφθεί ο εγκαλούμενος σε κανονική δίκη για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της Αποφάσεως του ανωτάτου Εκκλησιαστικού Δικαστικού οργάνου.3. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνέπραξε στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την κατάρτιση του Ν. 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» και αποδέχθηκε με την διάταξη του άρθρου 44 παραγρ. 1 την ισχύ του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας» και συνεπώς και την ισχύ της διατάξεως του άρθρου 160 με την οποία επί επιβληθείσης δι’ αμετακλήτου ποινικής αποφάσεως εγκληματικής ποινής επιβάλλεται από το αρμόδιο εκκλησιαστικό Δικαστήριο η καθαίρεση του καταδικασθέντος χωρίς άλλη διαδικασία.Στην περίπτωση που το ανώτατο αναιρετικό δικαστήριο, ο Άρειος Πάγος, απορρίψει την αίτηση αναιρέσεως του εγκαλουμένου και η ποινική απόφαση καταστεί αμετάκλητη η Εκκλησία θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει την απόφαση του ως άνω Αναιρετικού Δικαστηρίου διότι οι περί δεδικασμένου διατάξεις ουδεμία εφαρμογή μπορούν να έχουν στη συγκεκριμμένη περίπτωση, όπως εσφαλμένα μερικοί υποστηρίζουν διαφορετικά αν δεν εφαρμόσει την σχετική διάταξη, δυνάμει του εκδοθέντος αθωωτικού βουλεύματος, θα υπέχουν τα μέλη του πρωτοβαθμίου για Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου ποινική ευθύνη ως φυσικά πρόσωπα για παράβαση καθήκοντος.4. Η παρούσα αποτελεί έκφραση πόνου και αγωνίας του Κλήρου, των Μοναχών και του λαού των Μητροπόλεων μας και την υπογράφουμε κηδόμενοι του κύρους της Αγιωτάτης μας Εκκλησίας.ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ:† ὁ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ & ΣΚΥΡΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ† ὁ ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ† ὁ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ† ὁ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ & ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ† ὁ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ† ὁ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝ. & ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ† ὁ ΞΑΝΘΗΣ & ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ† ὁ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ† ὁ ΣΑΜΟΥ & ΙΚΑΡΙΑΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ† ὁ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ† ὁ ΓΥΘΕΙΟΥ & ΟΙΤΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ† ὁ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΣ† ὁ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ & ΦΑΝΟΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΣ† ὁ ΑΡΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ† ὁ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ† ὁ ΥΔΡΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ & ΑΙΓΙΝΗΣ ΕΦΡΑΙΜ† ὁ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ† ὁ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ† ὁ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΙΩΗΛ† ὁ ΘΗΡΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ & ΝΗΣΩΝ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ† ὁ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ† ὁ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ† ὁ ΑΙΤΩΛΙΑΣ & ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ† ὁ ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ† ὁ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ† ὁ ΘΗΒΩΝ & ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ† ὁ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣΚάποιοι άλλοι ακόμη σιωπαίνουν. Και κάποιοι άλλοι κραδαίνουν επαναστάσεις…

 9. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Κενό νόμου…Κενό νόμου……Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού τρόπου αντιμετώπισης των κρατουμένων. «Η Εκκλησία πάντοτε προσπαθεί. Τώρα, όμως, θα κάνουμε πιο εντατική την προσπάθεια μας.Θα κινητοποιήσουμε τους μηχανισμούς μας και θα σταθούμε πλάϊ στην πολιτεία σε ένα τόσο βασικό θέμα, που μας απασχολεί όλους. Αυτά ως προς το πρώτο θέμα. Ως προς το δεύτερο, ήταν γενικές απόψεις.Πώς δηλαδή θα μπορούσαμε να δούμε με φρέσκο βλέμμα το θέμα του νόμου για την εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Υπάρχει ο νόμος του 1932, που ισχύει. Από τον προκάτοχο μου έγινε μια προσπάθεια και πιθανόν να χρειαστεί να το δούμε με μιαν άλλη προοπτική».Σε ερώτηση αν προτίθεται να συγκαλέσει, εκτάκτως, την ιεραρχία μόλις εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Αυτά δεν συζητούνται αυτή τη στιγμή. Εγώ έχω ένα πρόβλημα θεσμού. Όταν βγεί η απόφαση, τότε θα σκεφθώ τι θα κάνω και μάλλον προσανατολίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση». Σε ερώτηση αν είναι θέμα νομοθεσίας ή θέμα βούλησης, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Υπάρχει ένα κενό εδώ, στον εκκλησιαστικό νόμο, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε γι αυτό αυτή τη στιγμή».Είναι λυπηρά όλα αυτά θεοπρόβλητε! Α και μια ερώτηση ακόμη. Τι επιστολή έστειλες στον Αρχιεπίσκοπο, ανάλογη με αυτή που έστειλες και στον εν λόγω μητροπολίτη;

 10. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >MarkoΚΑΙ ο Διδυμοτοιχου δεν ανηκει στην Κιναιδοκρατια; Ειχε βγει κατι από εναν ιερεα του, οδηγο του κλπ.ΠΡΟΦΑΝΩΣ ειναι και το Πατριαρχειο πισω απο αυτο το σουργελο. Εχει και αυτο την Ζιζη του και αλλες εκλεκτες. Γι αυτο και για την Φινλανδια δεν εκαναν ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ που η Εκκλησια εχει περιελθει πλεον ΠΛΗΡΩΣ υπο τον ελεγχο της Κιναιδοκραιας. Εδω δημοσιευουν σε Ορθοδοξο περιοδικο οτι ο Χριστος ήταν gay και κανενας δεν κουνηθηκε από την θεση του! Τουναντιον του δωσανε και περισσοτερα οφφικια.CacofonixΣε ευχαριστω για την λιστα εκεινων που σταθηκαν στο υψος τους. Ειναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ πως οσοι δεν υπεγραψαν ανηκουν στην αθλια φαρα είτε της Κιναιδοκρατιας (Νεας Σμυρνης, Διδυμοτειχου, Κοζανης), είτε της Λοβιτουρας (Ιωαννινων), είτε της υποτελειας στο Φαναρι (Μυτιληνης) και των Δημοσιων Σχεσεων στην καλυτερη των περιπτωσεων (Θεσσαλονικης).Τα πραγματα ειναι φως-ΦΑΝΑΡΙ.Καιρος να σταματησει το μποϋκοταζ στην ΦΑΓΕ και να ξαναπιασουμε τα γιαουρτια μπας και σφίξουν και λιγο οι κωλοι καποιων «ιεραρχων» γιατι παραέμειναν ανοικτοι και οταν εισερχονται στον ναούς κατι μου μυριζει σαν βοθρος.Στην Αρχιεπισκοπη εστειλα την ιδια επιστολη διαμαρτυριας με τους υπολοιπους. Τιποτα το σπουδαιο, απλα ανεφερα πως αν πετυχω κανεαν απο δαυτους σε ναο θα αρχιζω να φωναζω ΑΝΑΞΙΟΙ.

 11. Ο/Η Anonymous λέει:

  >AΓΑΠΗΤΕ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕΚΑΤ’ΑΡΧΑΣ ΘΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΦΩΝΟΣ.ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΔΙΚΑ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΟ,ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΝΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΗΘΟΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΟΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΡΙΝΕΙ.ΑΛΛΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,ΑΛΛΟΣ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΕΝΤΡΑ,ΑΛΛΟΣ ΒΡΙΖΕΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ,ΑΛΛΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ,ΑΛΛΟΣ ΣΙΩΠΑ,ΑΛΛΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΔΑΚΡΥΩΝ ,ΑΛΛΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΩΔΕΙΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ,ΑΦΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ,ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΟΥΜΕ ΓΙ’ΑΥΤΟ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΤΑ ΤΡΙΓΩΝΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ,ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.ΕΡΧΟΥ ΚΑΙ ΙΔΕ.ASLAN

 12. Ο/Η Γεράσιμος λέει:

  >Ο Νέας Σμύρνης υπέγραψε ΓΙΑΤΙ τον κατατάσεις στην «άθλια φάρα της Κιναιδοκρατίας» όπως γράφεις? Μήπως από λάθος γράφηκε το όνομα του?

 13. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >Εγραψα Νεας Σμυρνης? Πω,πω τρομερο λαθος. Νεας Ιωνιας θα εννουσα!

 14. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@AslanΣχετικα με τα Τριγωνα, υπονοεις ότι υπαρχουν και αλλες κρυφες καβατζες στην Θεσσαλονικη;Σωστο και αυτο που λες, οτι η Εκκλησια ΔΕΝ προκειται να ειναι πια αυτο που ηταν. Ελπιζω τουλαχιστον να παραμεινει η Θεσσαλονικη και να μην επικρατησουν τα Goodies κατα κρατος.

 15. Ο/Η Μάρκο Τ λέει:

  >Έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι όσο συνεχίζεται το παρόν καθεστώς στην εκλογή επισκόπων, η κατάσταση θα είναι αυτή που είναι. Αν υπήρχε και συμμετοχή λαϊκών, πρεσβυτέρων και μοναχών στην εκλογή και αν καταρτιζόταν έτσι ένα τριπρόσωπο και η τελική εκλογή αφηνόταν, βρε αδερφέ, στον Θεό (αν τον πιστεύουμε) με κλήρωση, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Εν πάση περιπτωσει, δεν το θεωρώ τόσο πιθανό σε ένα τριπρόσωπο να είναι και οι τρεις διαβλητοί.Ο αρχιεπίσκοπος, όταν ήταν μητροπολίτης Θηβών, επί αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου, είχε μιλήσει για κλήρωση. Εννοείται ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από το σάπιο σύστημα εκλογής.Και κάποια στιγμή θα πρέπει η Ορθόδοξη Εκκλησία, πανορθοδόξως, να ξαναδεί το ζήτημα της υποχρεωτικής εκλογής επισκόπων από άγαμους κληρικούς. Το καθεστώς αυτό εισήχθη μόλις τον 7ο αιώνα, ίσως ήταν μία ιστορική αναγκαιότητα τότε, ίσως όμως τώρα αυτή η πρόνοια δεν έχει λόγο ύπαρξης, το αντίθετο. Το ζήτημα δεν είναι δογματικό. Μία πανορθόδοξη Σύνοδος μπορεί να καταργήσει την αντίστοιχη διάταξη της Πενθέκτης και να επιτραπεί εκλογή επισκόπων και εξ εγγάμων.

 16. Ο/Η Vater Panajiotis λέει:

  >Η Εκκλησία δεν είναι δημοκρατία. Είναι μόνο χαρισματική κοινωνία. Αν δεν μπορεί να πορευθεί ως τέτοια, δεν έχει νόημα να είμαστε χριστιανοί.Για να γίνει Πανορθόδοξη Σύνοδος (ή η «Μεγάλη Σύνοδος» που προετοιμάζουν καμιά 30αριά χρόνια σαν το γιοφύρι της Άρτας) θα περάσουν άλλα 500 χρόνια. Βρίσκουν θέματα, δημιουργούν επιτροπές υποεπιτροπών, συζητούν, ξανασυζητούν, διαφωνούν, ξανάδιαφωνούν…μέχρι που το θέμα παλιώνει και δεν απασχολεί κανέναν πια. Στη Γερμανία υπάρχει επιτροπή της Συνόδου των Ορθοδόξων (KokiD) η οποία επεξεργάζεται μια κοινή μετάφραση της Θείας Λειτουργίας στα γερμανικά και το θέμα έχει κολλήσει κανα δυο χρόνια διότι οι …εξ Ανατολών φίλοι μας δεν συμφωνούν στη μετάφραση της φράσης «ελθέτω η βασιλεία σου»!!! Αν σε ένα τέτοιο θέμα υπάρχουν εμπόδια, πόσο μάλλον σε μια θέσμιση νέων ρόλων για τον αρχιερέα στην εκκλησία. Τότε σταμάτησαν τους εγγάμους από το αξίωμα διότι μεταβίβαζαν την περιουσία των επικρατιών τους στα παιδιά τους. Στο σημερινό κλίμα, πιστεύουμε πως τέτοιοι λόγοι δεν θα υπάρχουν πια;

 17. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Θλίβομαι και δακρύζω» Γράφει ο/η Romfea.gr 18:02 18.03.09Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, χθες το πρωί προς το εκκλησίασμα του Μητροπολιτικού Ναού της Φανερωμένης Αιγίου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη Απόφαση του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού δι’ Αρχιερείς Δικαστηρίου, διά της οποίας ο ανακρτικός φάκελλος του Μητροπολίτου πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονος ετέθη στο Αρχείο, είπε τα εξής:«Αισθάνομαι όχι μόνο ψυχική οδύνη αλλά και αγανάκτηση για την γνωστή Απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, διά της οποίας άνοιξε μια ακόμη περίοδος περιπετειών για την Εκκλησία μας. Διαισθάνομαι ότι μετά την Απόφαση αυτή η Εκκλησία μας εισέρχεται σε νέες περιπέτειες.Θλίβομαι και δακρύζω, διότι εξ αιτίας μας τό όνομα του Κυρίου βλασφημείται, η δε Αγία μας Εκκλησία για μια ακόμη φορά τραυματίζεται, αλλά τη φορά αυτή εξ αιτίας ημών των Ιεραρχών.Αυτό σημαίνει, ότι η κρίση θεσμών και αξιών, η οποία χαρακτηρίζει την εποχή μας, έφθασε πια και στην Διοίκηση της Εκκλησίας μας, έφθασε στην κορυφή.Αγγίζει τούς Ιεράρχες! Με κανένα τρόπο δεν μπορώ να δικαιολογήσω τήν άδικη και χαριστική αυτή Απόφαση των επτά Συνοδικών-Μελών του Συνοδικού Δικαστηρίου.Θρηνώ καί οδύρομαι για το ολίσθημά τους. Ετραυμάτισαν τις ψυχές μας και εσκανδἀλισαν το σύνολο των πιστών!Εδημιούργησαν κρίση μέσα στους κόλπους της Ιεραρχίας. Εισήλθαμε πιά σε περίοδο αναταράξεων. Η Απόφαση των επτά δεν εξυπηρετεί ούτε τον ίδιο τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα.Διότι τώρα, αντί να γίνεται λόγος για οικονομικά σκάνδαλα, θα γίνεται συζήτηση για υποθετικά ή πραγματικά ηθικά σκάνδαλα!Κάποιες μαγνητοταινίες κυκλοφορούν ήδη ευρέως στο διαδίκτυο. Πολύ φοβούμαι, ὀτι οι επτά Μητροπολιτες, που εκαυχήθησαν για την απαλλαγή, αντί να λυτρώσουν, τελικά έκαψαν τον υπόδικο Μητροπολίτη! Ο Κύριος ας μας ελεήση.Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την άστοχη αυτή Συνοδική Απόφαση από αύριο το πρωί και μέχρι το Πάσχα η Βυζαντινή Σημαία στο Επισκοπείο μας θα κυματίζει μεσίστεια.Θα φανερώνει τα δάκρυα που αναβλύζουν μυστικά στα βάθη της ψυχής μας όλες αυτές της ημέρες».

 18. Ο/Η Anonymous λέει:

  >ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΚΡΥΦΕΣ ΚΑΒΑΝΤΖΕΣ[ΦΑΓΗΤΑ,ΓΛΥΚΑ,ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ,ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΧΤΕΣ,ΠΑΡΕΕΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ]ΑΠΛΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΟΛΛΗΤΟ.ΜΑΡΚΟΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΟΛΟΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ? ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ,ΠΟΙΟΙ»ΕΚΛΕΚΤΟΙ»ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΟ ΣΩΜΑ?ΜΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ,ΟΥΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΗΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΤΟΥ.ΤΟ ΠΡΩΤΟΘΡΟΝΟΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΥΘΥΝΟΝ [ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓ.ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΝΟΜΙΖΩ].Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ.ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ,ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΘΕΟ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΔΙΑ ΚΛΗΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟ,ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ.ASLAN

 19. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@Vaterpanajiotis & AslanΕχετε και οι δυο δικιο σχετικα με την αγαμια των επισκοπων.Οντως μπορω να φανταστω τι σκανδαλα και τι εκτροπα μπορει να προκυψουν από συζυγους ή παιδια επισκοπων χωρις να ευθυνονται οι γονεις κατ αναγκη.Ισχυει δηλαδη ενιοτε και το παπα παιδι διαβολου εγγονι. Αλλα αυτο πιστευω εξαρταται ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ απο τον παπα και τι μαρτυρια εδωσε στο παιδι του.Πλην ομως και τωρα δεν μπορουν οι επισκοποι να κανουν κομπινες, νεποτισμο κλπ. Ο αλλος εστησε ολοκληρη off shore. Ή αλλοι δεν ταϊζουν τους κατιοντες τους αλλα ταϊζουν αδελφια, ανηψια, στην χειροτερη δε περιπτωση και κανεναν ζιγκολο.Κατανοω το γιατι ενδεχομενως να θεσπιστικε η αγαμια του ανωτερου κληρου αλλα σημερα μποριε και να μην εχει νοημα ΕΦ ΟΣΟΝ υπαρχει διαφανεια και μηχανισμοι ελεγχου της διαφθορας και της διαπλοκης.Σε τελικη αναλυση προτιμοτερο να τα τρωει ο γυιος του επισκοπου με τις γκομενες παρα ο ίδιος ο επισκοπος με τους γκομενους.Το ζητημα ειναι σε ποια περιπτωση θα υπαρχουν τα περισσοτερα ππαρατραγουδα. Με την αγαμια ή με τον γαμο των επισκοπων?Επισης ενας τομεας με τον οποιο δεν συμφωνω ειναι η μη δυνατοτητα γαμου σε αγαμο ή χηρο ή ακομα και ζωντοχηρο ιερεα (π.χ. σε περιπτωση εγκαταληψης από συζυγο) ΜΕΤΑ την ιερωσυνη του. Δεν ξερω ποτε θεσμοθετηθηκε αυτο, αλλα και αδικο ειναι και παρα φυσει και σε παρατραγουδα οδηγει τον εμπεριστατο ιερεα, και εφαμαρτο δεν φαινεται κλπ.Ισως αν δινοταν η δυνατοτητα σε οποιον ιερεα μεχρι επισκοπο δεν μπορει να εγκρατευθει να παντρευτει, και λιγοτερους διεστραμενους να ειχαμε και αλλα φαινομενα του τυπου να βωουν τα Ιεροσολυμα για Μητροπολιτη με κυρια και παιδια.Απο ποτε ο γαμος μπορει να ειναι κωλυμμα για την ιεροσυνη! Μηπως η διαταξη αυτη ειναι καπελωμα των "φιλομοναχων" στην Εκκλησια;

 20. Ο/Η Anonymous λέει:

  >ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕΓΑΜΟΣ ΑΓΑΜΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΗΘΗ,ΚΑΘ’ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ.Ο ΙΕΡΕΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΔΕΣΠΟΤΟΣ.Η ΣΕ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΖΥΓΟ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΣΕ ΖΥΓΟ ΓΑΜΟΥ.ΠΕΡΙ ΧΗΡΟΥ ΙΕΡΕΩΣ,ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Π.ΣΑΡΑΝΤΗ ΣΤΟ ORTHROS.GR.ΠΕΡΙ ΖΩΝΤΟΧΗΡΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΚΩΝΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.ΑΠΟΡΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ ΚΑΘ’ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ,ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ 1]ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΟΥΝΤΑΙ ΕΓΓΑΜΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟ ΚΛΗΡΟ.2]ΝΑ ΣΥΜΑΖΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΖΩΗ,ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΙΣΩΣ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ.3]ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟΣ ΚΛΗΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΚΛΗΡΟΥ ΛΑΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ,ΕΝ ΕΙΔΕΙ ΕΝΟΡΚΩΝ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ,ΛΕΙΠΕΙ ΜΟΝΟΝ Η ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ.ASLAN.

 21. Ο/Η π.Παντελεημων λέει:

  >Είναι λάθος να πιστεύουμε πως δεν υπήρχε ή δεν δύναται να υπάρχει άγαμος μή μοναχός ιερέας. Η μοναχική κουρά είναι κάτι άλλο. Είναι ένα βήμα παραπάνω. Άγαμοι ιερείς μη μοναχοί υπήρχαν στην αρχαία εκκλησία. Έχει γράψει κάτι σχετικό ο π. Ε. Κόλλας. Υπάρχει και στο διαδίκτυο.

 22. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@ π.Παντελεημων & ΑσλανΕχω ακουσει την άποψη του Ασλαν τωρα ακουω και την αλλη αποψη απο τον π.Παντελεημονα. Δεν ξερω-δεν απαντω τι απο τα δυο ισχυει, διοτι δεν γνωριζω.Ενιοτε βεβαια κατι που ισχυει σε μια δεδομενη περιοδο αλλαζει και αντικαθισταται με κατι αλλο.Δεν ξερω παντως και θα ηταν ενδιαφερον να μαθω απο ποτε θεσπιστηκε η υποχρεωτικη αγαμια των Ρωμαιοκαθολικων καθως και η υποχρωτικη αγαμια των Ορθοδοξων ιερεων που δεν ηταν εγγαμοι οταν χειροτονηθηκαν χωρις να εχουν μοναστικη κουρα.Παντως στο θεμα τις χηρειας ή της ζωντοχηρειας, προσωπικα μου φαινεται απανθρωπο το να πρεπει να κρεμασει καποιος νεος ιερεας το πετραχειλι του αφου η εγκρατεια ειναι ένα δωρο που είτε το εχεις ειτε δεν το εχεις όπως λεει και ο Αποστολος Παυλος ο οποιος μαλιστα επιτρεπει τον δευτερο γαμο λογω χηρειας αν δεν απατωμαι.Αν δεν το εχεις τελικα μοιραια καταληγεις να διασυρεις το ρασο με εκφυλιστικα φαινομενα τυπου Παντελεημονα Αττικης ή αλλα παρομοια. Αλλα στην περιπτωση χηρειας ο αλλος δεν επελεξε να μεινει χηρος. Αν δεν μπορει να εγκρατευθει θα πρεπει να κρεμασει το πετραχειλι του?Ο π.Σαραντος ειναι ενας αξιοσεβαστος ιερεας και χηρος, ο οποιος προφανως εχει το χαρισμα της εγκρατειας ή το ψυχικο σθενος ή εχει κανει τον κυκλο του σαν οικογενειαρχης και τωρα εχει αφιερωθει στη διακονια του.Δεν σημαινει ομως οτι ολοι οσοι μπορει να βρεθουν στην θεση του μπορουν να ξεπερασουν το προβλημα. Φανταζομαι πως η Εκκλησια θα έπρεπε να εχει μια λυση, έστω κατ οικονομιαν τοσο για τους δυνατους όσο και για τους ασθενεις, τους αδυνατους και τους εμπεριστατους.

 23. Ο/Η Γεράσιμος λέει:

  >theoprovlite, άκουσα τώρα στις ειδήσεις(ΝΕΤ) ότι το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την προσφυγή του πρ. Αττικής για τα έξι χρόνια φυλακισης που του επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Γεννάται τώρα το ερώτημα? Τι θα πράξει η Ι.Σ.?Θα τον καθαιρέσει ή θα έχουμε το πρωτοφανές φαινόμενο ο Παντελεήμων να διοικεί τη Μητρόπολη Αττικής από το κελί του στον Κορυδαλλό?

 24. Ο/Η Vater Panajiotis λέει:

  >Θεοπρόβλητε,για την αγαμία των ΡΚαθολικών μόνο γέλιο με πιάνει, διότι ο ιδρυτής της εκκλησίας της Ρώμης ήταν παντρεμένος!Εκτός αυτού, πολλοί κάτοχοι του ίδιου θρόνου ήταν πολύτεκνοι με τη βούλα. Όπως έγινε και στην καθ’ημάς Ανατολή, η αγαμία των κληρικών στη Δύση έγινε μόνο και μόνο για έναν παρόμοιο(τι σύμπτωση) λόγο: για να μην κληρονομούν οι συγγενείς των παπάδων την περιουσία της εκκλησίας. Αρχικά ο Πάπας Βενέδικτος ο 8ος το 1018 απαγόρευσε στους παπάδες να έχουν κληρονόμους, μετά ο Γρηγόριος ο 8ος απαγόρευσε στους έγγαμους ιερείς να κάνουν μυστήρια (!!) και η Σύνοδος του Λατερανού το 1139 είπε «γάμος τέλος» για τους ιερείς. Μόνο που ίσχυε για όλους τους ιερείς,όλων των βαθμίδων. Πάλι βλέπουμε πως και εδώ οι άγαμοι….κυριαρχούν:))

 25. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Απερρίφθη η αίτηση αναίρεσης του πρώην Αττικής Γράφει ο/η Romfea.gr 20:23 20.03.09Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε, σήμερα, την αίτηση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα, να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση 160.000 ευρώ, από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ.Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η καταδικαστική εφετειακή απόφαση έχει την απαιτούμενη, από το Σύνταγμα, νόμιμη και ειδική αιτιολογία και επιπλέον, ότι η απόφαση του Εφετείου Αθηνών δεν πάσχει από ασάφειες, αντιφάσεις και έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Τέλος ίσως τις επόμενες ημέρες συνεδριάσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από απόφαση του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.Θεοπρόβλητε ελπίζω να μην ισχύσει το ίσως. Αλλά πάλι όταν λες ότι θα το σκεφτώ μετά την απόφαση, και 27 ιεράρχες σε σπρώχνουν αλλά εσύ μάλλον δε θες, καταλήγεις σε ένα ίσως…Μεγάλη στεναχώρια…

 26. Ο/Η Anonymous λέει:

  >Π.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΕΥΛΟΓΕΙΤΕΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥ΄ΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΑΜΟ ΚΛΗΡΟ.ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ,ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΚΟ.ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ,ΟΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.ΕΠΙΜΕΝΩ ΠΑΝΤΩΣ [ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ]ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΔΕΣΠΟΤΟ Η ΟΧΙ ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ.ΕΞ’ΆΛΛΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ Η ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΙΣΩΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ[ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΩ ΤΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ]ΝΑ ΙΣΧΥΗ ΤΟ »ΟΥ ΠΑΝΤΟΣ ΠΛΕΙΝ ΕΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΝ».ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΑ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΗ ΠΡΙΝ ΚΑΝΗ ΤΟ ΒΗΜΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ ΤΟ ΘΕΜΑ,ΚΡΑΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΙΣΙΝΗ ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ.ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΤΟ Π.ΣΑΡΑΝΤΗ,ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΩΣΗ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΠΟΙΜΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΗΡΕΥΟΥΣΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ.ASLAN.

 27. Ο/Η π.Παντελεημων λέει:

  >Καλημέρα ASLAN. Το γεγονός πώς η Εκκλησία έχει διαμορφώσει στην ιστορική πορεία της κάποια στεγανά, πολλές φορές ξένα με την παράδοση της δεν πρέπει να μας αποκλείει από την προσπάθεια να επιστρέψουμε στην παράδοση μας και να την κρατήσουμε ζωντανή. Βέβαια, το κεφάλαιο παράδοση είναι πολύ μεγάλο και θέλει πολύ κουβέντα. Αλλά θα πω κάτι απλό. Ας βγούμε πλέον από τον κόσμο της «παπαδίστικης μιζέριας» μας(δεν το λέω για σένα προςθεού), το κλοιό της φοβίας μπροστά σε κάθε τι που μας φαίνεται διαφορετικό, όταν μάλιστα οι αρχαίοι γνώριζαν να θεσμοθετούν και είχαν λόγους πνευματικούς να θεσμοθετούν. Σε κάθε τι πρέπει να υπάρχει γνήσιο θεολογικό υπόβαθρο. Που είναι σήμερα οι διακόνισσες λχ; Αντικαταστάθηκαν από έναν εσμό κοτσιδοφορούσων και έτσι ξοφλήσαμε το χρέος μας προς την Γυναίκα;Και πολλά άλλα.Ο μοναχισμός είναι φωτιά . Θα το πω και ας φανώ οπισθοδρομικός και σχολαστικός. Διάκριση χρειάζεται και αποτοξίνωση από τον ευσεβισμό μας. Σήμερα οι άγαμοι ιερείς γίνονται μοναχοί για να παρουν το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου και μετά την πολυπόθητη μίτρα. Και το τραγικό είναι πώς όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται ως κακόβουλα αλλά ως κάτι νόμιμο , υγιές και ευλογημένο.Μια ευκαιρία για λαμπρή καριέρα. Τους αγαπώ πολύ τους μοναχούς μας. Αλλά η πράδοση μας λέει να γίνεις μοναχός, να πας στο μοναστήρι σου και όταν έρθει η ευλογημένη ώρα και έχεις την κλήση λάβε αξίως και την ιερωσύνη πάντα προς πνευματικό όφελος δικό σου και των αλλων και όχι για να προσθέσεις βαρος πνευματικό στην άσκηση σου. Όχι το αντίθετο.Καλήμερα μας.

 28. Ο/Η Anonymous λέει:

  >Π.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΕΓΑΝΑ,ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΞΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ.ΠΑΡΑΔΟΣΗ EINAI KATA THN ΓΝΩΜΗ MOY ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΝΕΑ ΣΕ ΓΕΝΝΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,Η ΑΠΟΚΑΘΑΙΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ.ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ.ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΜΑΣ,ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΨΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΤΙΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΗΛΟΥΑΡΙΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ,ΟΠΩΣ ΕΞ’ΑΛΛΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ,ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ.ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ,ΟΠΩΣΠ.Χ.ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ ΜΕ ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΗ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ,Η ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΚΙΣΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΙΕΡΕΩΝ,ΝΑ ΕΚΦΩΝΟΥΝ ΤΟ »ΣΩΣΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ»ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ.ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΘΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ,Η ΑΛΛΑΓΗ Π.Χ. ΤΗΣ ΙΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ Σ’ΆΥΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΙΣΚΕΣ ΟΥΤΕ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ,ΕΝΩΘΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΄΄ΒΑΣΙΛΕΥΣΙ ΄΄ΜΕ ΤΟ ΕΥΣΕΒΕΥΣΙ Η ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟΙΣ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ,ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ,ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΚΕΙ ΑΦ’ ΈΑΥΤΟΥ ΤΟΥ.»ΠΑΝΤΑ ΜΟΙ ΕΞΕΣΤΙ ΑΛΛ’ΟΥ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ»Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΑΦΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΟΚΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΘΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥ[ΕΝΙΟΤΕ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ],ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΞΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΟΣΩΝ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΩΣ ΔΩΡΑ Ο ΘΕΟΣ.ΚΑΙ Η ΚΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΕΤΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΗΜΑΤΩΝ.ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΜΟΥ.ASLAN.

 29. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >Ως προς το πνευμα θα συμφωνησω με ολους. Ως προς το γραμμα τεινω να συμφωνησω λιγο παραπάνω με τον π.Παντελεήμονα.Δηλαδη η προσωπική μου θεση στην ζωη και στο blog ειναι οτι το ηθος της Εκκλησιας μεν δεν μπορει να αλοιωνεται και να προσαμοζεται αναλογα με την περιρρεουσα κατάσταση ιδιαιτερα οτι αυτη ειναι παρακμιακή. Η Εκκλησια δεν μπορει να εκμοντερνιζεται, αλλα μονο οσον αφορα το πνευμα της και τα δογματα της.Το γραμμα ομως δεν ειναι δογμα και μαλιστα με σωτηριολογικη αξια οπως ενιοτε προβαλεται. Γι αυτο και ο Χριστος συχνα το καταπατησε επιδεικτικα για να ζωοποιήσει το πνευμα.Ουσιαστικα, ιστορικα θεωρω πως πλειστες αποφασεις που αφορουν την εκκλησια μας (μεταξυ των οποιων και η αγαμια ή μη των ιερεων), δεν εληφθησαν και καθιερώθηκαν επειδη εχουν σωτηριολογικη αξια. Αλλα ως αναγκαιο κακο ή καλο ωστε να αποφευχθουν παρατραγουδα, αντιμετωπισθουν αιρεσεις, διευκοληθουν καταστασεις κλπ. Ενιοτε δε οι θεσμοι αυτοι καθιερωθηκαν σε ορισμενο χωροχρονο γαι να αντιμετωπισουν ζητηματα της συγκεκριμενης εποχης. Δεν αποτελουν «Ευαγγελιο», ούτε καν «Απόστολο». Ανα πασα στιγμη μπορει να ειναι υπό αναίρεση. Τι να το κανω οταν αιρεσιαρχης ιερεας στο Ελσινκι κυκλοφορει ΠΑΝΤΟΥ με τα ρασα και έχει και κανονικη γενειαδα, ως δηθεν Ορθοδοξη ομολογια και από την άλλη προωθει την ομοφυλοφιλία δημοσίως, χλευάζει το Αγιο Φως και πολλα άλλα.Με φοβιζει το οτι απο φοβο να μην αλλαξουμε το παραμικρο στην εκκλησιαστικη ζωη αναγορευουμε το ελασσον σε μειζον αποκτείνοντας το πνευμα και αναγορευοντας το γραμμα στο υψος Ευαγγελιου με κινδυνο να διωξουμε τους παντες απο την Εκκλησια πλην ημών των… «κρατουντων τας Θερμοπύλας».Εμενα με προβληματιζει σαν πιστο να πρεπει μονιμως να εχω να κανω απο την μια με την σχολη του εκμοντερνισμου, τυπου Φινλανδιας όπου πλεον ως προς το ηθος και το πνευμα δεν υπαρχει ΙΧΝΟΣ Ορθοδοξιας στην Ορθοδοξη Εκκλησια παρα μονο καταπιεσμενοι πιστοι που απελπισμενοι από την λαίλαπα της αιρεσης, της ανηθικοτητας και του ακραίου Οικουμενισμου ψαχνουν να βρουν μια λυση, και από τη άλλη μια ταση μελων και ιερεων της Εκκλησιας (της Ελλαδας και της Ρωσσιας κυριως) να τους πετουν όλους έξω, αλλος επειδη ειναι… αξύριστος, άλλος γιατι το ρασο του ειναι 3 εκατοστα από το έδαφος και πάνω από τα δύο… καίγεσαι, άλλος γιατι έντυσε το παιδι του Ζορρο τις αποκριες και πηγαν βολτα στο Ζαππειο, άλλος γιατι άκουσε ένα σοκιν ανέκδοτο και γελασε μεσα απο τα δοντια του, αλλος γιατι έχει μια οικογενειακη φιλη Καθολική και οταν τους καλεσε στο σπίτι για φαγητο έκανε το σταυρο της και άρα συμπροσευχηθηκε και άρα τον εφαγε το σκοτάδι κλπ κλπ. Θυμαμαι που ειχα πάρει εναν ιερεα στο αμαξι μου φευγοντας από το Αγιον Όρος του οποιου του καημενου η κορη είχε κλεφτει με έναν αγραμματο ανεπαγγελτο που την σπιτωσε και τον παντρευτηκε μικρη μικρη μονο και μονο για να ξεφυγει απο την καταπιεση του πατερα της που της απαγορευε να βαλει παντελονια (και εκεινη αλλαζε στο ασανσερ).Στενοχωρημενος που εξαφανιστηκε η κορη του πηγε στον Παϊσιο και πριν ανοιξει το στομα του του φωναζει ο Παίσιος από μακρυα, Α παπα-Μ. δεν το ηξερες οτι το σκοινι οταν το παρατραβας θα σπασει;Η σχολη των «εκσυγχρονιστων» (που τελευταιως εχει παρει τα πάνω της και στην Ελλαδα) επειδη αδυνατει να λυσει τα προβληματα στην συγχρονη κοινωνια, βαφτιζει το γουρουνι φακη και π.χ. την πορνεια «ελευθερες σχεσεις», σφυριζοντας αδιαφορα σε εκφυλιστικα φαινομενα του τυπου συμβολαια συμβιωσης, γαμοι ομοφυλοφιλων κλπ. ταχα μου δηθε μου στο ονομα της «αποδοχης του διαφορετικου».Απο την αλλη υπαρχει μια σκληροτητα στους «παραδοσιακους κύκλους» που ενω βλεπουν πως σημερα οι νεοι χωρις δουλεια, χωρις σπίτι, χωρις μέλλον και χωρις προοπτική αντι να παρουν πρωτοβουλια να βοηθησουν ακόμα και από το παγκαρι ή εστω εμπρακτως τους νεους να παντρευτουν αφου το ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ειναι να ΜΗΝ εγκρατευεσαι (ενω η εγγρατεια είναι παρα φύσιν, ειδαλως ο μοναχισμος δεν θα ήταν αγωνας και βια) πετουν στα παιδια ένα εγκρατευεσθε, χοσταζεσθε και θερμαινεσθε και υπαγετε εν ειρηνη και… καθάρισαν! Και περνουν τον υπολοιπο χρονο τους δακτυλοδειχνωντας τους άλλους και παίρνοντας τους τα μετρα σαν πνευματικοί νεκροθαυτες.Το χειροτερο δε ειναι οτι αυτες οι δυο τάσεις προοδευτικοί/εκσυγχρονιστες και παραδοσιακοί/συντηρητικοι εχουν ΑΝΑΓΚΗ η μια την άλλη για να αυτοδικαιωθουν. Η μεν πρωτη για να πει τς, τς, τς φουνταμενταλιστες και φανατικοι! ΕΜΕΙΣ ειμαστε οι πραγματικοι ανθρωποι της (New Age) αγαπης ή δε άλλοι για να πουν: ιδου τα φαινομενα του εκφυλισμου και της παρακμης, γρηγορα στο μαντρι κουρεμενοι, ξυρισμενοι γυαλισμενοι για επιθεώρηση σύμφωνα με την απόφαση Α, παραγραφος Β καθετος Γ της τάδε Συνοδου.Εγω τωρα που θεωρω και τους μεν και τους δε ακραιες καταστασεις μηπως ειμαι εγω ο ακραιος; Γιατι συχνα-πυκνα γινομαι κοκκινο πανί και για τους μεν και για τους δε.Και εγω πολλα εγραψα. Ελπιζω μονο να μην ηταν ολα βλακειες…

 30. Ο/Η π.Τ. λέει:

  >Χαίρετε αγαπητέ.Όντως η συζήτηση μάκρυνε, αλλά είναι μια ωραία συζήτηση.Νομίζω ότι ο ιερέας πρέπει να ανήκει ή στον έγγαμο ή στο μοναστικό κύκλο, όχι για να μην είναι «αυτοδέσποτος» όπως ειπώθηκε, αλλά για να έχει ο ίδιος προστασία και ασφάλεια. Ο γάμος είναι λιμάνι, φαντάζομαι ο ίδιος θα το έχεις ζήσει αυτό οπότε θα το γνωρίζεις καλύτερα. Λιμάνι είναι και το μοναστήρι.Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένας άνθρωπος της εκκλησίας, ένας κληρικός, μπορεί να επιβιώσει αν δεν έχει πρόσφορο κάποιο από αυτά τα καταφύγια. Και η μεγάλη ανωμαλία – και παρανομία – της εποχής μας είναι αυτή η πρακτική, να χειροτονούνται νέα παιδιά και να πετάγονται στη ζούγκλα των μεγαλουπόλεων, όχι μόνο χωρίς σοβαρά πνευματικά εφόδια, αλλά χωρίς να τους έχει προσφερθεί η προστασία της μάνδρας, της οικίας ή του μοναστηριού.Άγαμοι κληρικοί, έτσι όπως τους βλέπουμε σήμερα, δεν υπήρχαν ποτέ στην ορθόδοξη εκκλησία, αυτή η κατάσταση είναι φρούτο του προηγούμενου αιώνα. Δεν είναι της παρούσης να πούμε γιατί και πώς δημιουργήθηκε. Παλαιότερα ο κανόνας ήταν ο εξής, υπήρχαν ιερομόναχοι, συνήθως σε ώριμη ηλικία, που εχοντας προηγουμένως αρκετή εμπειρία στη μοναστική βιοτή, αναλάμβαναν καθήκοντα και υπηρεσία στον κόσμο. Και αυτό όχι μόνο κανείς δεν μπορεί να το επικρίνει, αλλά αν φέρει στο μυαλό του τις αγιασμένες μορφές του προηγούμενου αιώνα, από τον (επίσκοπο μεν, μεγαλωμένο σε μοναστήρι δε) Αγ. Νεκτάριο, μέχρι τους σύγχρονους σχεδόν γέροντες Πορφύριο, Ιερώνυμο κλπ, θα καταλήξει να παραδεχτεί πως η παρουσία ιερομονάχων στον κόσμο μπορεί να αποτελέσει ευλογία για αυτόν, και όχι σκάνδαλο.Αν είχαμε την τόλμη να εφαρμόζαμε τους κανόνες της εκκλησίας, τα πράγματα θα ήταν απλούστερα. Εμείς όμως σήμερα συζητάμε για αναθεώρηση των κανόνων, τη στιγμή που δεν τους εφαρμόζουμε. Και τελικά, θα καταντήσουμε να βάλουμε εγγυητή της τήρησης των κανόνων (ή μάλλον κάποιων από αυτούς) τα κοσμικά δικαστήρια…

 31. Ο/Η π.Παντελεημων λέει:

  >Aslan συμφωνώ με όλα αυτά που παρέθεσες. Η αλήθεια είναι πώς η Εκκλησία της Ελλάδος προχώρησε σε όμορφες και καίριες αλλαγές στο τυπικό και τώρα που είμαι εκτός τις νοσταλγώ και ας προκειται για εξωτερικά μόνο στοιχεία.¨Ομως το ξαναλέω, το παραδοσιακό έχει πάντα ένα θεολογικό υπόβαθρο, ένα σωτηριολογικό σκοπό όπως λέει ο θεοπρόβλητος και δεν είναι δύσκολο να το διακρίνουμε, δύσκολο είναι να το εφαρμόσουμε, γιατί δυστυχώς ότι σε άλλους φαίνεται αυτονόητο άλλους τους μπερδεύει και άλλοι δυσκολεύονται να δεκτούν τις πρακτικές άλλων για πολλούς λόγους όχι κατ’ανάγκην λόγους συμφέροντος.Κρατάμε το «βασιλεύσι» στα τροπάρια, κρατάμε και το «παιδίσκη» και το «παρθένοι» στην ιερολογία του γάμου. Μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα πολλές φορές ή μαλλον τις περισσότερες αλλά η θέση τους εκεί έχει να μας διδάξει κάτι. Στην πρώτη περίπτωση σε τί δεν πρέπει να υποχωρούμε παραφιλολογούντες, στη δεύτερη περίπτωση ποιό είναι πάντα το ιδανικό. Χρειάζεται πολύ περίσκεψη σε όλα αυτά.

 32. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >Σωστα ελέχθη ότι η Εκκλησία πρεπει να δειχνει το ιδανικο. Εκει προσωπικα ειμαι σχεδον απόλυτα συμφωνος . Και η παραδοση επίσης δεν με ενοχλει ακομα και αν στην λογικη μου μου φαινεται άστοχη ή ξεπερασμενη.Πολλοι εκσυγχρονιστες θεωρουν δυστυχως πως επειδη το ιδανικό ειναι και ανεφικτο, ας συμβιβαστουμε και με το κατωτερο και μεθαυριο με το ακομα κατωτερο.Αφού σε αυτην την ζωη Χριστοί δεν προκειται, ούτε μπορουμε να γινουμε, έ ας βαλουμε σαν προτυπο τον Πιλατο που στο κατω κάτω ανηθικος δεν ήταν. Ίσα ισα ο άνθρωπος μια καλή κουβέντα για τον Χριστό την είπε -δεν την είπε;Αλλα επειδη και ο Πιλατος ήταν λιγο συντηρητικος (Πατρις-Θρησκεια-Οικογενεια) τι θα λεγατε λοιπον να μοιαζαμε με τον Βαραβά (που κάνει στο πιο λαϊκο και επαναστατικό) ή με τον Ηρώδη που αν μη τι άλλο ο άνθρωπος και του επιπέδου μας είναι και γλετζές ήταν και ήξερε να την ζει την ζωή του…Δεν καταλαβαίνουν οι δυστυχεις νεοθεολογοι και μοντερνιστες ότι επειδη οι τελωνες και οι πορνες μπαινουν στην Βασιλεια των Ουρανων να κανουμε τους τελώνες και τις πορνες κοινωνικό προτυπο;Στην ουσια η ηθική τους ειναι βαθεια ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ και ΠΟΥΡΙΤΑΝΙΚΗ διότι δεν μπορει να κατανοήσει πως ειναι δυνατο ο πόρνος να σωθει ως πόρνος και αποχαρακτηρίζει την αμαρτια του για να τον παρουσιάσει εντεχνως ως αναμάρτητο! Είναι δηλαδή όπως αντι να πουν βιζιτού σε κύκλωμα μαστρωπείας την μετονομάζουν φωτομοντέλο σε πρακτορειο και καθαρισαν! Επειδη ως βιζιτου δεν θα μπορουσε να κυκλοφορησει σε υψηλους χωρους ενώ ως φωτομοντελο εχει και μια γκλαμουρια.Οποτε στην συγχρονη εποχη μας όπου ο ΣΚΑΙ προβαλει πλεον και την πορνεια εντελως απενοχοποιημένη σαν επαγγελμα οι πορνες μετονομασθεισες σε μοντελα εισερχονται και στο παλατι του βασιλια ή τουλαχιστον του Σαρκοζι.Το ίδιο ισχυει και για κατι ταλαίπωρους ομοφυλόφιλους που ενω ο Χριστος ειμαι σιγουρος πως τους βλεπει με συμπαθεια και συγκαταβαση οι ιδιοι υπερηφανευονται και καμαρωνουν πως ειναι απολυτως ενταξει και άρα δεν χρήζουν μετανοιας και τελικά χανονται. Για την άλλη μερίδα, την νομικιστική και ηθικιστική που αυτοπαρουσιαζεται ως γνησιος και μοναδικος εκφραστης της Εκκλησιας και που αρεσκεται στο να σκοτωνει τον άλλον στα πέντε μέτρα με το οπλοπηδάλιο μετά από σύντομες δικαστικες αποφασεις υπαρκτων και ανυπαρκτων οικουμενικών συνόδων ίσως θα πρεπει να μιλήσουμε σε κάποια άλλη εκπομπή.

 33. Ο/Η Owain Glyndwr λέει:

  >Για τα ποιο πάνω δεν θα εκφέρω τώρα γνώμη αν και σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον Θεοπρόβλητο,τον Μάρκο και γενικά με τους περισσότερους.Κάτι άλλο θέλω να ρωτήσω,ο Άνθιμος αντέδρασε καθόλου;αν όχι ξέρετε γιατί;εγώ δεν άκουσα κάτι

 34. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Τα συζητάνε με τον Αρχιεπίσκοπο και σκέφτονται αν ίσως τον καθαιρέσουν…

 35. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@Owain GlyndwrΟι κατηγοριες των Μητροπολιτων που δεν αντεδρασαν ειναι 4Α. Οι κιναιδοι, διοτι κιναιδος κιναίδου ματι δεν βγάζει (π.χ. Νέας Ιωνίας κλπ)Β. Τα λαμογια και οι εχοντες μπεζαχτα και καταθεσεις και ιχνος πνευματικοτητας (π.χ. Ιωναννινων)Γ. Τα τσιρακια του Πατριαρχειου (π.χ. Μυτιλνηνης)Δ. Οι αρρωστημενα φιλοδοξοι που ξεπούλησαν τον Χριστο και την Εκκλησια στο βωμο της φιλοδοξιας τους ώστε μεθαυριο να μαζεψουν ψηφαλάκια.Σε αυτην την τεταρτη κατηγορια μπορεις να ενταξεις και τον Ανθιμο Θεσσαλονικης ο οποιος ευκολα και αβιαστα αποδειχτηκε από πατηρ, ΠΑΤΡΙΟΣ και ποιμεναρχης για το ποιμνιο του, που δηθεν υπεραγαπουσε στην Αλεξανδρούπολη.

 36. Ο/Η Owain Glyndwr λέει:

  >Ό,τι είναι φιλόδοξος είναι αλήθεια,αλλά τώρα για ποιο λόγο να παζαρεύει ψήφους,δεν νομίζω να έχει άλλη ευκαιρία για Αρχιεπίσκοπος…πάντως καλύτερα αυτός στην Θεσσαλονίκη παρά κάποιος άλλος για πολλούς λόγους.Πάντως μπορούμε την δυναμικότητά του να την εκμεταλλευτούμε ως εξής:θα βγάλουμε τη φήμη ότι νεαρός του Παντελεήμονος είναι στην πραγματικότητα Σκοπιανός!και μάλιστα με προγιαγιά Τουρκάλα!Ε τότε έχει να γίνει το σώσε!Τι δηλώσεις,τι φωνές,τι συλλαλητήρια,τι διαμαρτυρίες…σαν να τον βλέπω μπροστά μου να διερωτάται στεντορείως από του Βήματος:»με Σκποιανό ο άθλιος προδότης;!Δεν μπορούσε να βρει Έλληνα και δη Μακεδόνα;!»

 37. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >Ασυζητητί καλύτερα ο Άνθιμος για το ζυγκεκριμενο ποστο. Αυτο ομως δεν τον κανει λιγωτερο φιλοδοξο και με βλεψεις και για την Αρχιεπισκοπη. Ο Χριστοδουλος ουτε δεκαετια δεν εβγαλε.Την.. προβοκατσια με τον Παντελεημονα δεν την πολυκαταλαβα

 38. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >Ασυζητητί καλύτερα ο Άνθιμος για το ζυγκεκριμενο ποστο. Αυτο ομως δεν τον κανει λιγωτερο φιλοδοξο και με βλεψεις και για την Αρχιεπισκοπη. Ο Χριστοδουλος ουτε δεκαετια δεν εβγαλε.Την.. προβοκατσια με τον Παντελεημονα δεν την πολυκαταλαβα

 39. Ο/Η Owain Glyndwr λέει:

  >Μετά την εκλογή Ιερωνύμου έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση νέας εκλογής δεν θα βάλει.Πράγματι η φιλοδοξίες του μερικές φορές ξεπερνάνε το μέτρο…Η…προβοκάτσια αστείο ήταν βρε για το πως θα μπορούσε κάποιος να κινητοποιήσει τον Άνθιμο!

 40. Ο/Η Anonymous λέει:

  >http://aigio.org/13.3.09ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΟΣΜΑΣ ΦΛΑΜΙΑΤΟΣΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΘΕΜΑ: Παραπομπή Μητροπολιτών σε εκκλησιαστικό δικαστήριοΜακαριώτατε,Σεβασμιώτατοι ΑρχιερείςΑποφράς ημέρα αποδείχτηκε για τη Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος η Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009. Έκπληκτος ο ελληνικός λαός και οι πιστοί, που έχουν στενότερους δεσμούς με την Εκκλησία, πληροφορήθηκαν το πρωί της Τρίτης (10/3/2009), ότι επτά Μητροπολίτες αποφάσισαν την «αθώωση» του πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος κατασκανδάλισε το πανελλήνιο και διέσυρε την Ελλαδική Εκκλησία παγκοσμίως. Το αυθαίρετο, αυταρχικό και εξουσιαστικό καθεστώς της Διοικούσης Εκκλησίας για πολλοστή φορά αποκάλυψε το αποκρουστικό πρόσωπό του και έδρασε απροκάλυπτα για να διασφαλίσει τα εξουσιαστικά συμφέροντά του και για να καλύψει τα ανομήματά του, αδρανοποιώντας και παρασύροντας και όσους Αρχιερείς έχουν την καλή διάθεση, αλλ’ όχι και την τόλμη της αντιδράσεως.Δυστυχώς, η αθώωσή του προετοιμαζόταν από εκκλησιαστικούς, νομικούς και πολιτικούς κύκλους που είχαν συμφέρον να αθωωθεί. Την αθώωσή του, μάλιστα, ενθάρρυνε και ο…Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την όλη στάση του. Τελικά το διέπραξαν οι επτά συνοδικοί με την απόφασή τους, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς του Παντελεήμονα, κι αναρωτιόμαστε ποιούς λόγους είχαν να τον φοβούνται. Θα θυμούνται οι περισσότεροι ότι εκβιασμούς και έμμεσες απειλές εκτόξευε ο Παντελεήμων προς τους άλλους Αρχιερείς, από την εποχή που ζούσε ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: «Αν ανοίξω το στόμα μου, θα πάρω πολλούς στον λάκκο μαζί μου», τους είχε δημοσίως διαμηνύσει.Έτσι δικαιολογούνται οι μεθοδεύσεις και οι προσπάθειες να «πέσει στα μαλακά» ο καταδικασθείς από τα ποινικά δικαστήρια σε 6 χρόνια κάθειρξη πρώην Αττικής Παντελεήμων, που εκτίει την ποινή του στον Κορυδαλλό. Πρώτα του επιβλήθηκε εξάμηνη αργία κι έπειτα αφαίρεση μόνον της διοικήσεως της Μητροπόλεως Αττικής.Στο μεταξύ μια ανέντιμη και αντίχριστη πράξη προετοιμάστηκε και πραγματοποιήθηκε από τους Ιεράρχες, που εκτοξεύουν από άμβωνος μύδρους κατά της ανηθικότητας και παρουσιάζονται ως φύλακες του ευαγγελικού νόμου. Ζήτησε η ίδια η Ιερά Σύνοδος τη βοήθεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να μπορούν κάποιοι Επίσκοποι ―παρά την ομοφυλοφιλία τους― να παραμένουν Επίσκοποι!!! Στο έγγραφο που απέστηλε προς την Αρχή η Ιερά Σύνοδος, υποστήριζε ότι πρέπει να ισχύει για τους Επισκόπους ό,τι και για τα λοιπά δημόσια πρόσωπα. Άρα «δεδομένα που αφορούν “αυστηρώς προσωπικήν (ομοφυλοφιλικήν) συμπεριφοράν” είναι άσχετα με την άσκηση δημοσίου λειτουργήματος. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων (που τότε αντέδρασε) ζητεί η Σύνοδος … με έκτακτο διάγγελμά της να καταδικάσει την ομοφυλοφιλία και να διακηρύξει ότι ο βίος των Μητροπολιτών και εν γένει των κληρικών οφείλει να είναι διάφανος» (Καθημερινή 04-01-2006).Στη συνέχεια, και μετά την καταδίκη του και τον εγκλεισμό του Παντελεήμονα στη φυλακή ―και κατά παράβαση της ίσης μεταχείρισης― προσπάθησαν να επιτύχουν την παραχώρηση μοναστηριού γιὰ τὴ φιλοξενία του καταδίκου, αντί της φυλακής, στο οποίο πρότειναν να εκτίσει την ποινή του ο πρώην Αττικής. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ευχαρίστως παραχώρησε για «φυλακή» ένα μοναστήρι-θέρετρο. Η ενέργεια αυτή κατακρίθηκε και έπεσε στο κενό.Ακολούθησε άλλη προσπάθεια. Σύμφωνα με το πρακτορείο RNN, πέντε μητροπολίτες της «Ιεράς» Συνόδου, προωθούσαν την επιστροφή του Παντελεήμονα. Αυτοί ήσαν κατά το δημοσίευμα, «ο Τρίκης κ. Αλέξιος, ο θερμότερος υποστηρικτής του, και ακολούθησαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και ο προεδρεύων Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος».Όμως καμμία απ’ όλες αυτές τις μεθοδεύσεις δεν επηρέασε τους δικαστές ―κατά την προσφιλή μέθοδο εκκλησιαστικών παραγόντων― για την αθώωση του πρώην Αττικής. Ακόμα και το πόρισμα του εκκλησιαστικού ανακριτή, Μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ, ήταν εναντίον του, αφού τον έκρινε ένοχο για 4 αδικήματα, ζητώντας την παραπομπή του σε δίκη ―και μάλιστα χωρίς να λάβει καθόλου υπ’ όψιν την ανεπίτρεπτη για κληρικό ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, τουλάχιστον όπως την παρουσίαζαν οι γνωστές κασέτες.Έτσι, έπρεπε να βρεθεί ο πιο αδύνατος κρίκος για να επιτύχει ο Παντελεήμων το πρώτο βήμα, ώστε να επανέλθει στον θρόνο «του» θριαμβευτής, με τους φίλους του (όπως ήδη ψιθυρίζεται) να απειλούν από τώρα τους ιερείς της Μητροπόλεώς του για αντίποινα! Και ο πιο αδύνατος κρίκος ήταν κάποια μέλη της Ιεράς Συνόδου που δεν είχαν το ψυχικό σθένος και το ηθικό ανάστημα να απορρίψουν τις απειλές και τους εκβιασμούς του εγκλείστου στις φυλακές Κορυδαλλού.Σύμφωνα μὲ τὴν κατάπτυστη απόφασή τους: «Η Ιερά Σύνοδος θεώρησε ότι δεν υπήρχε καν λόγος να προσαχθεί σε εκκλησιαστικό δικαστήριο ο πρώην. Δηλαδή, όχι απλώς τον θεώρησε a priori αθώο, αλλά και την καταδίκη του από Εφετείο την είδε ως «δημοσιογραφικό θόρυβο». Ο συντεχνιασμός και ο αυτισμός στο αποκορύφωμά του!… Δεν θα περίμενα όμως τίποτα καλύτερο από μητροπολίτες όπως ο Μηθύμνης Χρυσόστομος και ο Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος, που έχουν κατ’ επανάληψη βαρύτατα σκανδαλίσει το ποίμνιό τους. Ή από τον Μυτιλήνης Ιάκωβο, ενεργούμενο του Φαναρίου, το οποίο είχε δει «ευμενώς» την προσφυγή σ’ αυτό του πρώην Αττικής και μάλιστα είχε «επιτιμήσει» την Εκκλησία της Ελλάδος για το «αντικανονικό» της απομάκρυνσής του από τον θρόνο», όπως διαβάσαμε στο blog «a-ergodes.com».Αναφέρουμε αυτό το σύντομο ιστορικό, για να φανεί ότι οι Ιεράρχες που τον αθώωσαν, δεν ενήργησαν εξ συναρπαγής, αλλά ενώ ήσαν γνώστες όλων όσων προηγήθηκαν. Και τούτο ―βάσει των Ιερών Κανόνων, τους οποίους παρέβησαν― επισύρει βαριά τιμωρία στους ίδιους, ως παραβάτες εκκλησιαστικών διατάξεων και σκανδαλισμό συνειδήσεων.Για τους λόγους αυτούς,ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕτους επτά Μητροπολίτες που παρανόμως αθώωσαν τον Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη και παρακαλούμε τους νηφάλιους και πραγματικούς Επισκόπους ―ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος απέδειξε ότι υπάρχουν― α) να ακυρώσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι αυτό εφικτό την κατάπτυστη απόφαση και β) να παραπέμψουν σε δίκη ως καταφρονητές του Δικαίου της Εκκλησίας, για σκανδαλισμό των πιστών και ευτελισμό της Ὀρθοδόξου Εκκλησίας τοῦ Χριστοῦ τους παρακάτω επτά Μητροπολίτες:1. Ιερισσού Νικόδημο2. Λαρίσσης Ιγνάτιο3. Μυτιλήνης Ιάκωβο4. Μηθύμνης Χρυσόστομο5. Διδυμοτείχου Νικηφόρο6. Ν. Ιωνίας Κωνσταντίνο7. Φωκίδος ΑθηναγόραΤαυτόχρονα πληροφορούμε τὴν Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ότι θα συγκεντρώσουμε υπογραφές, ώστε σε περίπτωση που η Διοικούσα Εκκλησία δεν ενεργήσει άμεσα και με βάση τους Ιερούς Κανόνες, να καταθέσουμε μήνυση ως έχοντα έννομο συμφέρον μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.Για την Φιλορθόδοξο Ένωση Κοσμάς Φλαμιάτοςο Πρόεδρος Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο, εκδότης, πρ. παπικός ο Γραμματέας Παναγιώτης Σημάτης, θεολόγος-εκπαιδευτικός

 41. Ο/Η Anonymous λέει:

  >ΦΙΛΟΡΘΟ∆ΟΞΟΣ ΕΝΩΣΙΣ «ΚΟΣΜΑΣ ΦΛΑΜΙΑΤΟΣ»ΒΑΣ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 30, 546 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ. 6972176314, E-MAIL: KFLAMIATOS@YAHOO.GRΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ: Τ.Θ. 135, 421 00 ΤΡΙΚΑΛΑΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Κ. ΙΓΝΑΤΙΟΈχετε το θάρρος, Σεβασµιώτατε;Να ζητήσετε συγγνώµη, να αποκαταστήσετε τα ηµαρτηµένακαι να αλλάξετε τη στάση σας για όλεςτις προγενέστερες πράξεις σας;Κοινοποίηση: Οικουµενικό Πατριαρχείο, Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερές Μητροπό-λεις όλης της Ελλάδας, Άγιον Όρος, Ιερές Μονές και Ησυχαστήρια, Ορθοδόξους Συλλόγους καιΑδελφότητες, ηµερήσιο και περιοδικό Τύπο.Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2009ΠροςΤον Σεβασμιώτατον ΜητροπολίτηΛαρίσης και Τυρνάβουκ. Ιγνάτιο ΛάπαΣεβασμιώτατε,Προσφάτως ελάβαµε µέ κοινοποίηση εκ µέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου την επιστολή σας προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με αφορμή τον μέγα θόρυβο και τον μέγιστο σκανδαλισμό που δημιουργήθηκε με την από 9 Μαρτίου τρ.ε. απόφαση του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, του οποίου υπήρξατε μέλος. Με αυτή την κατά πλειοψηφίαν ―στην οποία συγκαταλέγεσθε κι εσείς, Σεβασμιώτατε― απόφαση εκρίθη όπως τεθή στο αρχείο η υπό εκδίκασιν κανονική υπόθεση του πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη. Κατόπιν αυτού σας απευθύνουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή.Μεταξύ άλλων, Σεβασμιώτατε, στην επιστολή σας γράψατε και κάτι το οποίο μας έκανε τρομερή εντύπωση και μας σκανδάλισε ακόμη περισσότερο: «Σας διαβεβαιώ ότι ήχθην εις την ως άνω κρίσιν δια να μην οδηγηθή ο εγκαλούμενος Αρχιερεύς εις την καθαίρεσιν, ανακαλών εις την μνήμην μου τα λόγια του πνευματικού μου πατρός “τρέμω όταν ακούω να καθαιρείται κληρικός, ποτέ δεν θα ήθελα να πάρω τέτοια ευθύνη”..¬. Ἐκ των υστέρων διαβλέπω ότι η ως άνω κρίσις μου καταδεικνύεται εσφαλμένη και δι’ αυτής και εις την Εκκλησίαν εδημιουργήθη πρόβλημα και τους ανθρώπους ίσως εσκανδάλισα».¬Όπως ο ίδιος ομολογείτε, Σεβασμιώτατε, διαπράξατε ένα επιπλέον δικονομικό παράπτωμα, ανεπίτρεπτο για δικαστή: εφ’ όσον είχατε πρόβλημα συνειδήσεως να λάβετε απόφαση σύμφωνα με τα δικονομικά δεδομένα, λόγω των απόψεων του πνευματικού σας πατρός ―όπως εσείς τις δεχθήκατε και τις ερμηνεύσατε― έπρεπε να ζητήσετε την εξαίρεσή σας από τη σύνθεση του ως άνω δικαστηρίου, διότι οι απόψεις αυτές συνειδητά σας κατέστησαν μεροληπτικό και σας οδήγησαν σε πλάνη, ώστε η απόφασή σας να είναι και νομοκανονικά παράνομη και να προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα των μελών της Εκκλησίας και ολόκληρης της κοινωνίας, εκθέτοντας οδυνηρά και πάλι την Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού στη χλεύη των αντιχρίστων και των εκκλησιομάχων. Αντιθέτως, όχι μόνον δεν ζητήσατε την εξαίρεσή σας, αλλά δεχθήκατε να αντικαταστήσετε τον Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα, ο οποίος δεν ήταν αρεστός στον υπόδικο πρώην Αττικής!.¬.. Η ανωτέρω διατύπωσή σας, άλλωστε, περιλαμβάνει δύο σκέλη: (α) δικαιολογείστε για την απόφασή σας, επικαλούμενος τον πνευματικό σας• (β) ζητάτε συγγνώμη υποθετικώς, γιατί δεν αναγνωρίζετε ευθέως ότι σκανδαλίσατε την Εκκλησία και την κοινωνία, χρησιμοποιώντας την έκφραση «ίσως εσκανδάλισα». Αλλά οι πνευματικοί μας ―μεταξύ αυτών κι εσείς, κατά τεκμήριον― μας διδάσκουν ότι η μετάνοια για να ‘ναι μετάνοια και η συγγνώμη για να ‘ναι συγγνώμη, πρέπει να γίνονται ευθέως, χωρίς δικαιολογίες και σχετικότητες!.¬.. Σεβασμιώτατε, αναλογιζόμενος το λάθος σας ―με τον τρόπο που τελικώς το αναλογισθήκατε― η πράξη σας θα ήτο άξια επαίνων αν είχατε την παρρησία να ζητήσετε δημοσίως συγγνώμη, η οποία, βεβαίως, θα ήταν ειλικρινής και γενναία και όχι σκόπιμη, αφού συνοδεύεται από τις προειρημένες δικαιολογίες και σκοπιμότητες. Και βεβαίως θα είχε και την αξία της, εφ’ όσον θα μπορούσε να διορθώσει και άρει τις συνέπειες της αθωωτικής ψήφου σας. Δυστυχώς η συγγνώμη σας κρίνεται ανειλικρινής και βεβαίως αδύνατη να διορθώσει το κακό που επέφερε, αναιρούμενη κυρίως από τον βίο και την πολιτεία σας, όπως αυτή προσδιορίζεται και αξιολογείται από συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις οι οποίες σκανδάλισαν και σκανδαλίζουν το πλήρωμα της Εκκλησίας. Για όλες όμως τις προγενέστερες πράξεις σας, Σεβασμιώτατε, με τις οποίες έχετε κατασκανδαλίσει το πανελλήνιον ―και όχι μόνον― έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη, να αποκαταστήσετε τα ημαρτημένα και να αλλάξετε τη στάση σας;Έχετε το θάρρος, Σεβασμιώτατε, να ζητήσετε συγγνώμη, να αποκαταστήσετε τα ημαρτημένα και να αλλάξετε τη στάση σας για όλες τις προγενέστερες πράξεις σας με τις οποίες έχετε κατασκανδαλίσει το πανελλήνιο―και όχι μόνο; • Έχετε το θάρρος, Σεβασµιώτατε, να αποποιηθείτε προνόµια που αντιευαγγελικώς σας παραχωρεί το αυθαίρετο, αυταρχικό και ολοκληρωτικό εξουσιαστικό καθεστώς, το οποίο καταδυναστεύει την Εκκλη-σία µας ως δεσποτοκρατία και είναι γενεσιουργό πάσης καινοτοµίας, κακοδοξίας, αιρέσεως, ηθικού και οικονοµικού σκανδάλου και σκανδαλισµού;• Έχετε το θάρρος, Σεβασμιώτατε, να ζητήσετε συγγνώμη για την καθαίρεση του Ιερομονάχου π. Ευθυμίου Τρικαμηνά, τον οποίον εσείς εστείλατε στα Συνοδικά Δικαστήρια, αφού προηγούμενως συντάξατε τις δεκατέσσερεις κατηγορίες εναντίον του, ενώ στο Επισκοπικό Δικαστήριο ήσασταν ο Κατήγορος και ο Δικαστής του, παρόλο που ο πνευματικός σας συνιστά αντιθέτως, λέγοντας “τρέμω όταν ακούω να καθαιρείται κληρικός, ποτέ δεν θα ήθελα να πάρω τέτοια ευθύνη”; Χρησιμοποιείτε, λοιπόν, δύο μέτρα και δύο σταθμά; Μήπως επειδή ο π. Ευθύμιος δεν ήταν συνάδελφός σας; Μήπως επειδή δεν είχε κοσμική δύναμη; Μήπως επειδή δεν διέθετε κάποια «χαρτιά» στα χέρια του…; Μήπως επειδή δεν γνωρίζει να εκβιάζει; Μήπως επειδή δεν έπραξε πραγματικά κάποιο παράπτωμα; Δηλαδή, όσο πιο υψηλά ιστάμενος και απατεώνας είναι κάποιος, όσο πιο μεγάλο είναι το αμάρτημα, τόσο πιο επιεικής είστε, ενθυμούμενος επιλεκτικά τον πνευματικό σας; Και σαν να μην έφθανε η ποινή της καθαιρέσεως ―για να εξαντλήσετε την αντιευαγγελική εμπάθεια και το μίσος που τρέφετε προς το πρόσωπο του ως άνω κληρικού― στη συνέχεια διαδώσατε από τα γραφεία της Μητροπόλεώς σας, με τη συνεργεία υφισταμένων σας κληρικών, λίβελλο εναντίον του με σωρεία ψευδών και ανυποστάτων κατηγοριών και συκοφαντιών, θέλοντας έτσι να τον εξουδενώσετε ως απλόν άνθρωπο και ακόμη να τον εξουδενώσετε ως μοναχό.• Έχετε το θάρρος, Σεβασμιώτατε, να ζητήσετε συγγνώμη από τους λαϊκούς «Αγωνιζομένους Χριστιανούς Λαρίσης», μέλη της οικείας Μητροπόλεως, και να πάψετε να τους κατατρέχετε μηνύοντάς τους επανειλημμένως στα πολιτικά δικαστήρια, απαιτώντας και εισπράττοντας από αυτούς υπέρογκα ―για τα μέτρα τους, όντες βιοπαλαιστές και πολυτέκνοι οικογενειάρχες― χρηματικά ποσά αποζημιώσεων, που φθάνουν και τις ογδόντα χιλιάδες (80.000,00) ευρώ για τον καθένα, επειδή δεν σας αναγνωρίζουν ως κανονικό Επίσκοπο Λαρίσης και ανθίστανται στην δεσποτοκρατία και στα κακώς κείμενα στον χώρο της Εκκλησίας μας; Προσπαθείτε νομοτύπως και με νομικισμούς ―σε μίαν ελεύθερη και δημοκρατική χώρα― να καταργήσετε ―και, δυστυχώς, το καταφέρνετε― την ελευθερία του λόγου και την ελευθεροτυπία, φιμώνοντας τις φωνές που αντιστέκονται στην, εν τέλει, αποχριστοποίηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού. Αυτοί οι άνθρωποι, Σεβασμιώτατε, έχουν δώσει τη ζωή τους και το αίμα τους για να αποκατασταθεί η κανονικότητα και η παράδοση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.• Έχετε το θάρρος, Σεβασμιώτατε, να ζητήσετε συγγνώμη για τα όσα συνέβησαν στο σκάνδαλο της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, για τα όσα κατά καιρούς καταγγέλθησαν στα ΜΜΕ για πρώην κληρικούς σας περί οικονομικών και ηθικών σκανδάλων και παρεκτροπών και τα οποία σκανδάλισαν τόσους ανθρώπους, πιστούς και μη; • Και κυρίως, Σεβασμιώτατε, έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη όχι μόνον για το γεγονός ότι σιωπάτε και δια της σιωπής σας συνεργείτε στον εξουνιτισμό μας και στην ομογενοποίηση της Αγίας Ορθοδοξίας μας στην οικουμενιστική και συγκρητιστική Πανθρησκεία της εωσφορικής Νέας Εποχής του Αντιχρίστου, αλλά και γιατί προσκαλείτε και περιποιείτε τιμές στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που προεξάρχει, χοροστατεί και πρωτοστατεί στα νεοεποχίτικα σχέδια με λόγους και έργα, σκανδαλίζοντας και προκαλώντας το ορθόδοξο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, του οποίου δια της αιρέσεως απεργάζεται την απώλεια;Λυπούμαστε ιδιαιτέρως, Σεβασμιώτατε, γιατί διαπιστώνουμε ότι η συγγνώμη σας είναι ελλιπής και αποσκοπεί μόνον στην απαλλαγή των ευθυνών σας για τον σάλο που δημιουργήθηκε από την αθωωτική απόφαση για τον πρώην Αττικής, και ως εκ τούτου η επιστολή σας χαρακτηρίζεται ως «επιστολή σκοπιμότητας». Ψεύδεσθε, Σεβασμιώτατε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του πνευματικού σας, ως δικαιολογία , ότι τρέμετε όταν ακούτε να καθαιρείται κληρικός, και ότι φοβάσθε μήπως σκανδαλίσατε ανθρώπους με αυτή την απόφασή σας. Αν όντως υπάρχει μέσα σας αυτή η συναίσθηση της αναγνωρίσεως των λαθών σας, τότε πρέπει, Σεβασμιώτατε, να ζητήσετε με συντριβή συγγνώμη και να ανακαλέσετε και να επανορθώσετε για όλα όσα έχετε πράξει κατά καιρούς και δι’ αυτών έχετε σκανδαλίσει τη Λάρισα και το πανελλήνιον, ώστε να θεωρηθεί η συγγνώμη σας ειλικρινής και κατά Θεόν. Διαφορετικά προσθέτετε υποκρισία στην υποκρισία, ψέμα στο ψέμα, σκανδαλισμό στον σκανδαλισμό και κινδυνεύετε να χαρακτηρισθείτε, ακόμη και από τους έχοντας απλόν νου, ως υποκριτής και Φαρισαίος, επισύροντας επί της κεφαλής σας για μίαν ακόμη φορά τα «ουαί» που απηύθυνε ο Κύριος και Θεός μας Ιησούς Χριστός προς αυτούς. • Δείγμα της ειλικρινούς και εκ βάθους καρδίας συγγνώμης σας, Σεβασμιώτατε, θα ήταν η ανάκληση του διωγμού και η αποκατάσταση της ιερωσύνης του π. Ευθυμίου Τρικαμηνά, ο οποίος χαίρει της εκτιμήσεως και της αγάπης όλων των πιστών χριστιανών που τον γνωρίζουν και ακόμη όσων έχουν ακούσει γι’ αυτόν. • Δείγμα της ειλικρινούς και εκ βάθους καρδίας συγγνώμης σας, Σεβασμιώτατε, θα ήταν η παύση των διωγμών κατά των «Αγωνιζομένων Χριστιανών Λαρίσης», βιοπαλαιστών και πολυτέκνων οικογενειαρχών και η αποδοχή εκ μέρους σας, τουλάχιστον, της αγαθής και ανιδιοτελούς προαιρέσεώς τους και της αποδεδειγμένης αγάπης και αφοσιώσεώς τους στην Εκκλησία του Χριστού, της οποίας όμως το εξουσιαστικό καθεστώς τόσα δεινά τους επιδαψίλευσε δια των αντιευαγγελικών έργων σας.• Ωστόσο πραγματική συγγνώμη, Σεβασμιώτατε, που θα ειρηνεύσει τον σκανδαλιζόμενο πιστό λαό του Θεού της θεοσώστου αλλά σκληρά και πικρά ―εξ υπαιτιότητός σας επί εικοσαετία σχεδόν δοκιμαζομένης― πολύπαθης Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, είναι η παραίτησή σας από την αρχιερατική διακονία ―που όχι μόνον δεν τιμήσατε ως διακονία, λειτουργός ων του Υψίστου , αλλά και κατέχετε παρανόμως ως εξουσία, χωρίς εισέτι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που να νομιμοποιεί τη θέση σας, συνθήκη που καθιστά έωλη την επίκληση και χρήση εκ μέρους σας της «νομιμότητας» εναντίον εκείνων που εκκλησιολογικά νομίμως σας αμφισβητούν. Επιστρέψατε, λοιπόν, στη Μονή της Μετανοίας σας προς μετάνοια και ανάνηψη, ώστε η συγγνώμη σας να είναι θριαμβική πνευματική νίκη. Σεβασμιώτατε, μη νομίσετε ότι η αυστηρότητα της επιστολής μας ενέχει εμπάθεια προς το πρόσωπό σας. Κάθε άλλο• και το σεπτό πρόσωπό σας ως εικόνα Θεού σεβόμαστε και την αιωνία ψυχή σας αγαπούμε, θλιβόμενοι για τα παράνομα έργα σας και προσευχόμενοι για τη σωτηρία σας. Προς τον σκοπό αυτό σας απευθύνουμε λόγον αυστηρό μεν αλλά εκ βάθους καρδίας ευθύ και για τούτο αγαπητικό. Τα εμπαθή έργα σας και ο παράνομος-αντικανονικός σφετερισμός από εσάς της θέσεως του Επισκόπου δεν σκανδαλίζουν μόνον το πλήρωμα της Εκκλησίας που δεν σας αποδέχεται, αλλά πρωτίστως βλάπτουν και ματαιώνουν τη σωτηρία της ψυχής σας. Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή μας με εν Χριστώ αγάπη, ενθαρρυνόμενοι από την ανωτέρω επιστολή σας προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, η οποία ―παρά την κριτική μας και στον βαθμό της ειλικρινείας σας που ενέχει― μας κάνει να ελπίζουμε ότι δεν σας λείπει η πνευματική γενναιότητα και ότι ο δρόμος της μετανοίας σας και της δι’ έργων συγγνώμης σας μπορεί να είναι μακρύς και επώδυνος, αλλά όχι ανέφικτος. Γένοιτο, Κύριε!…Προσευχόμενοι με όλη τη δύναμη της καρδιάς μας στον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό ―δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και δι’ ευχών των αγίων και θεοφόρων Πατέρων της Εκκλησίας μας, ιδία των εν Θεσσαλία διαλαμψάντων αγίων Οικουμενίου, Αχιλλείου και Βησσαρίωνος― διαπύρως ευχόμαστε ο Τριαδικός Θεός μας να σας φωτίσει και να σας κραταιώσει το φρόνημα της Ορθοδοξίας και της δικαιοσύνης και της μετανοίας και της συγγνώμης, Αισθανόμενοι την αδυσώπητη πνευματική ορφάνια μας και την επίορκη εγκατάλειψή μας από τους σιωπούντες, αιρετίζοντες και αιρετικούς «Ποιμενάρχες» μας που κατέστησαν «προβατόσχημοι λύκοι», μετά πολλής της εν Χριστώ αγάπης ευχέτες Για την Φιλ. Ένωσι «Κοσµάς Φλαµιάτος»ο Πρόεδρος Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο, πρ. παπικός, εκδότης-συγγραφέαςο Γραµµατέας Παναγιώτης Σηµάτης, θεολόγοςΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙο Ορθόδοξος Χριστιανικός Αγωνιστικός Συλλογος«Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s