>"ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ" ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΣ

>

ΜΙΚΡΑ ΑΒΑΤΟΠΕΔΙΑ

Πέρασα ανεπιστρεπτί από την (σύντομη πάντως) περίοδο της ζωής μου που θεωρούσα πως ό,τι φοράει ράσο είναι και θεοφοβούμενο άρα και αξιοσέβαστο. Σαφώς υπάρχουν πολλές τέτοιες ψυχές οι οποίες μάλιστα συχνά-πυκνά συμβιώνουν με τίς άλλες, τις κατ’ επίφασιν «αξιοσέβαστες» υπομένοντας ενίοτε και σταυρό μαρτυρίου. Για παράδειγμα, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να συμβιώνεις όχι με μία αλλά με 2-3 κακιές πεθερές [Σημ: Πληροφορίες σε εξομολόγους γυναικείων μονών].

Γεγονός είναι πως με την συνάφεια μου τόσα χρόνια με μονές και ρασοφόρους έχω διαπιστώσει είτε ως παθών είτε ως παρατηρητής, καταστάσεις που ενίοτε μαρτυρούν νόες και ψυχές όχι Θεοφοβούμενες αλλά Αθεοφοβούμενες.

Τώρα να αρχίσω να κατονομάζω και αναφέρω με λεπτομέρειες περιστατικά δεν έχει νόημα. Θα καταντήσω Τριανταφυλλόπουλος που είναι ικανός να βγάλει και την μάννα του στο γυαλί την ώρα που είναι στην τουαλέτα, αν αυτό επρόκειτο να κάνει δημοσιογραφική επιτυχία.

Πάντως όταν πηγαίνω σε μονές και βλέπω έναν οικοδομικό οργασμό που προδίδει κενοδοξία ή απλά έλειψη πνευματικότητας (όπως εύστοχα μου έγραψε κάποιος), θλίβομαι. Παρεκκλήσιο του Αγίου Φούφουτου εδώ, συνεδριακό κέντρο εκεί, σύγχρονα κτίσματα, τεράστια, στα οποία εγκαταβιούν με μεγάλη άνεση 5-6 γριές. Νομίζω σε ελάχιστους Έλληνες αναλογούν τόσα τ.μ. κατοικίας όσα στον μέσο μοναχό και κυρίως μοναχή. Και ας μην τους ανήκουν κυριολεκτικά. Ας μου δώσουν και εμένα το δικαίωμα να ζω εφ’ όρου ζωής δωρεάν σε μία βίλλα στην Εκάλη και ας μην είναι στο όνομά μου.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το πως συγκεντρώνονται τα χρήματα αυτά από το μηδέν; Συνήθως αυτές οι συγκεκριμένες μονές φροντίζουν να δημιουργούν ένα κύκλο ευκατάστατων δωρητών (οι οποίοι τυγχάνουν συνήθως και προνομιακής υποδοχής σε σχέση με τον κάθε άφραγκο φουκαρά) ή και υποψηφίων κληροδοτών.

Άλλες πάλι είναι σπεσιαλίστες στο άρμεγμα των προσκυνητών προκειμένου να κτισθεί άλλο ένα ακόμη κτίριο ή και ακαλαίσθητη εκκλησία σε χώρο που υποβιβάζει παρακείμενο προϋπάρχον βυζαντινό μνημείο ή που ασχημίζει το φυσικό περιβάλλον. Γέμισαν τα κορφοβούνια τσιμέντο. Αναχωρητισμός είναι αυτό;

Άλλες πάλι εξειδικεύονται σε ιδιαίτερες σχέσεις με την εξουσία (νομαρχίες, δημαρχίες, στρατό, υπουργεία) προκειμένου να τύχουν προνομιακών εξυπηρετήσεων ή εκδουλεύσεων ή μεταχείρισης. Οι πιό οργανωμένες έχουν και μηχανισμούς πρόσβασης επιδοτήσεων από την ΕΕ. Και το χρήμα ρέει άφθονο.

Θα μπορούσε κανείς να τα παραβλέψει όλα αυτά, αν όλα τα υπόλοιπα ήταν σε ένα επίπεδο πνευματικότητας και αγάπης και αν η αίσθηση της ταπεινότητας ήταν διάχυτη στις υπόλοιπες δραστηριότητες της μονής. Αλλά μεγαλοκαθηγούμενες και μεγαλοκαθηγούμενους κάποιας επιφάνειας, που ως Ρομπέν των Δασών να μπαίνουν μπροστά και να προστατεύουν, να διεκδικούν ή να διαμεσολαβούν υπέρ της τοπικής κοινωνίας δεν έχω δει και πολλούς.

Αυτοί που είναι θυσιαστικοί πάντως εύκολα αναγνωρίζονται: Είναι αυτοί των οποίων οι μονές έχουν τα λιγότερα παρεκκλήσια και τα πιό παρατημένα κελιά. Εδώ να πω και ένα τέτοιο θετικό παράδειγμα: Μονή Αγ. Ιωάννου Ρώσσου στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Φτωχό, μικρό, ταπεινό και φιλόξενο. Μονή Παλαιοπαναγιάς Άστρους Κυνουρίας. Για μερικούς άλλους όμως, το «κοιτάω την πάρτη μου» μετονομάστηκε σε «κοιτάω την σωτηρία μου» και την μονή μου.

Είναι να μην γράφουν μετά στους τοίχους της Μυτιλήνης «Δόξα τα λεφτά, έχουμε Θεό»; Έχουν απόλυτο δίκιο!

Πάντως θα αναφέρω και ένα πραγματικό περιστατικό που μας συνέβη σε μεγάλη πλέον μονή της Βόρειας Ελλάδας η οποία όσο πιό γνωστή και εκτεταμένη καθίσταται, τόσο πιό αφιλόξενη γίνεται:

Όταν την επισκέφθηκα με μία ομάδα αλλοδαπών Ορθοδόξων οι οποίοι λαχταρούσαν να ακούσουν ένα πνευματικό λόγο (γι αυτό ήρθαν άλλωστε και στην Ελλάδα) ματαίως περιμέναμε ώρα να έρθει στο αρχονταρίκι η ηγουμένη ή μια οποιαδήποτε μοναχή να μας μιλήσει (παρ’ όλο που είχαμε ειδοποιήσει από μέρες πως θα έρθουμε). Δεν μας έδωσαν καμμία σημασία, παρά μόνο στο τέλος κάποια ρασοφόρα εμφανίστηκε και ετοίμασε στο πόδι καφέδες για να μην φύγουμε και εντελώς φτυσμένοι πριν περάσουμε από την έκθεση της Μονής.

Με το που πίνει ο υπεύθυνος του γκρουπ μια γουλιά την φτύνει. Οι καφέδες ήταν θεόξυνοι. Το είπαμε στην ρασοφόρα η οποία δεν καταλάβαινε τι μπορεί να είχε συμβεί. Μας έδειξε και το βάζο με τη ζάχαρη (όντως ήταν ζάχαρη) και το βάζο με τον καφέ στο κουζινάκι. Ο καφές παρ’ όλο που είχε ζάχαρη ήταν ξυνός και πικρός σαν την υποδοχή που μας έκαναν.

Κοιταχτήκαμε μεταξύ μας παραξενεμένοι. Οι δύο υπεύθυνοι του γκρουπ το πιάσαμε το υπονούμενο: Λέτε ο αείμνηστος γέροντας τη μονής να τό βαλε το χεράκι του για να τους δείξει πως

α) είτε ζεις σαν έγκλειστος και δεν δέχεσαι ούτε τον κόσμο και τα χρήματα του, ούτε τον Κόσμο και τα συστήματα του.

β) είτε αφού δέχεσαι τον κόσμο και τις δωρεές του, προσφέρεις τουλάχιστον έναν γλυκό λόγο; Νερό και καφέ ας μην τους κεράσεις και καθόλου. Για τον καφέ υπάρχουν και οι καφετέριες.

Ζων Ύδωρ χρειάζεται ο κοσμάκης σήμερα. Και ψάχνει απεγνωσμένα να το βρει.
Μήπως όμως ισχύει το «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος»;
Advertisements
This entry was posted in ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Bookmark the permalink.

47 Responses to >"ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ" ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΣ

 1. Ο/Η Vater Panajiotis λέει:

  >Μήπως η μονή απέχει ολίγα μέτρα από σύνορα πρώην κομμουνιστικής γείτονος χώρας;

 2. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Θεοπρόβλητεπάλι σε έχασα. Τι σημαίνει αυτό εδώ για παράδειγμα;Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το πως συγκεντρώνονται τα χρήματα αυτά από το μηδέν; Συνήθως οι μονές φροντίζουν να δημιουργούν ένα κύκλο ευκατάστατων δωρητών (οι οποίοι τυγχάνουν συνήθως και προνομιακής μεταχείρισης σε σχέση με τον κάθε άφραγκο φουκαρά) ή και υποψηφίων κληροδοτών. Μπορείς να το εξηγήσεις;

 3. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Πάτερ Παναγιώτη, νομίζω ότι το όνομα της μονής στην οποία αναφέρεται ο Θεοπρόβλητος είναι κάτα παραπάνω από … μπροστά μας!Αν και δεν είχα τέτοια αντιμετώπιση όταν την επισκέφτηκα…

 4. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@Vater PanajiotisΗ εικονιζομενη μονη στην πανω φωτογραφια ειναι τυχαια. Για να ειμαι ειλικρινης δεν ξερω ουτε καν ποια και που ειναι.Τωρα την αλλη μονη που συνεβη το περιστατικο με τον καφε την φωτογραφιζω εμμεσως οπως σωστα παρατηρησε ο Cacofonix.Τωρα στην αρχη ούτε και εγω ειχα τετοια αντιμετωπιση. Μαλιστα εχω την ευλογια να εχω αξιωθει θαυματος με προσωπο που σχετιζεται με την παραπανω μονη το οποίο μαλιστα εχω καταθεσει στο αρχειο της.Αλλα επειδη εχω παει 5-6 φορες σε βαθος χρονου καθε φορα δυστυχως βλεπω και τα πραγματα χειροτερα.Ασε που λογω επαγγελματικης ενασχολησης -εκει που παρεμβαλλεται χρημα δηλαδη- εκει ειναι που ολες οι μονες ξεμπροστιαζονται συγκρινομενες και μεταξυ τους. Εκει καταλαβαινεις ποια μονή εχει τις εκδοσεις της ως εμποριο και πια ως ιερποστολή. Ποια συμπεριφερεται αγαπητικά και ποιά ως στιγνοι επιχειρηματιες. Εκει ειναι δηλαδή που οι μοναχοί και οι μοναχες εμφανιζονται γυμνοι, κι ας φορουν ράσα.

 5. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@CacofonixΣτο να σχηματιζονται γυρω από τις μονες κυκλοι ευκαταστατων ή άκληρων υποστηρικτων τους δεν υπαρχει απολυτως καμμια παρανομια.Το ΠΕΝΥΜΑΤΙΚΟ ζητημα ειναι ομως ΤΕΡΑΣΤΙΟ οταν τιθενται δύο αμείλικτα ερωτηματα στα οποία αλλες μονες ανταποκρινονται θετικα ενώ άλλες παλι όχι:Α. Οι αδελφοτητες υποδεχονται και καλοδεχονται με τον ίδιο ακριβως τροπο και τον φουκαρα τον φτωχο που δεν έχει να δωσει περα από το δίλεπτο του και τον μεγαλογιατρό, τον μεγαλοδικηγόρο και τον διευθυντη δημοσιου οργανισμου; Γιατι εχω διαπιστωσει πικρα να γινεται αυτο που λεει και το Ευαγγελιο και η φιλοξενια να ειναι αναλογη της τσεπης ή της εξουσιας που εχει ο καθε προσκυνητης. ΔΕΝ ειναι ο κανονας αυτος αλλα παντως γινεται κατά κορον σε καποιες μονες, όλως συμπτωματικα στις πιό ευκατάστατες.Β. Δεν θα πείραζε να δινουν και οι πλουσιοι τον οβολον τους (ισως για να ξεγελουν και τον ευατον τους πως ετσι εξαγοραζουν τις αμαρτιες τους.) Το ζητημα ειναι ΤΙ γινεται ο πλουτος αυτος; Αφου οι μοναχοι ειναι αναχωρητες και οπαδοί της ακτημοσυνης. Χειριζονται τον πλουτο συμφωνα με το «δωρεαν ελαβατε δωρεαν δότε» ή τον μετατρεπουν σε τσιμεντο, σε μοναστηριακες πτερυγες, σε ζαρντινιερες και παρεκκλησια την στιγμη που η δυστυχία βοά έξω από την πόρτα της μονής. Δηλαδη εχω την αίσθση πως οι μονες αυτες δεν ειναι κατα Θεον διαχειριστες ενος πλουτου που τους δίνεται, αλλα επικαρπωτές του.Από κει και περα ας ψαξει ο καθενας να δει ποιες μονες ειναι συμφωνα με το πνευμα του ΑΝΑΧΩΡΗΤΙΣΜΟΥ και ποιες του… ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟΥ: Δεν τους χωρανε δηλαδη πια τα λεφτα και κανουν καινουργιες πτερυγες για να μαζεψουν περισσοτερα.

 6. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@Vater PanajiotisΞερω ποια μονη υπαινίσεσθε. Εχω παει 3 φορες με ομαδες προσκυνητων από το εξωτερικο κια 1-2 φορες ακομα μόνος. Ξερω οτι κτιζουν νέο μεγαλο ναό παραδίπλα. Τουλαχιστον η μονη αυτη είναι εξαιρετικής αισθητικής και είναι και αρκετά φιλόξενη. Οπότε δεν την πιάνουν τα πυρά μου. Τώρα αν όντως χρειαζόταν αυτός ο καινούργιος ναός δεν ξέρω.

 7. Ο/Η Μάρκο Τ λέει:

  >Φίλε Θεοπρόβλητε, κάνεις μερικές γενικεύσεις που δεν στέκουν. Σωστές οι παρατηρήσεις σου. Απλά δεν είναι δυνατό να έχεις πάει σε όλα τα μοναστήρια της Ελλάδας, οπότε τα μοναστήρια όπου και φιλόξενοι/ες είναι και δεν αναλώνονται σε «έργα» (βλέπε οικοδομές) είναι πολύ περισσότερα από δύο. Το λέω γιατί έχω προσωπική αντίληψη. Ας πούμε, η μονή του Αγίου Ιεροθέου στα Μέγαρα είναι πολύ απλό μοναστηράκι, με φιλόξενες αδελφές (η μία είναι δόκιμη υμνογράφος). Το ίδιο και του Αγίου Γεωργίου του Βρανά στον Μαραθώνα. Τις προάλλες, όντας περαστικοί από τη Μεγαλόπολη, σταματήσαμε στο μοναστηράκι της Παναγίας λίγο πριν την πόλη και μου έκανε εντύπωση η πηγαία ευγένεια και φιλοξενία της Γερόντισσας. Μάλιστα, ήμουν με βερμούδα, της ζήτησα συγγνώμη και μου λέει «α καλά, ούτε καν που το είχα προσέξει, μακάρι αυτά νά’ταν οι αμαρτίες μου». Μας είπε 3-4 φορές να καθήσουμε να φάμε («ψαράκι έχουμε» μας είπε κάπως απολογητικά). Απλά δεν το δεχτήκαμε γιατί και βιαζόμασταν και ήμασταν 4 άτομα και ξέραμε ότι θα έβγαζαν από τις δικές τους μερίδες. Μιλήσαμε αρκετή ώρα και όλα αυτά χωρίς καθόλου να μας ξέρει. Μας έφτιαξε τη διάθεση για το υπόλοιπο ταξίδι.Υπάρχουν προβλήματα στον μοναχισμό σίγουρα. Όμως, ας αναγνωρίσουμε πόσο δύσκολο στην εποχή μας είναι να είσαι μοναχός, το ότι γίνεσαι χλεύη των περαστικών μόνο και μόνο από το ράσο που φοράς, το ότι πολλοί άνθρωποι σε κοιτούν σαν περίεργο ζώο ή σαν βλαμένο. Ας μην βιαζόμαστε να ρίχνουμε λίθο αναθέματος στα μοναστήρια και τους μοναχούς. Τον μοναχισμό τον μισεί ο διάβολος περισσότερο από κάθε τι μέσα στην Εκκλησία και στις χώρες του σοβιετικού μπλοκ τα μοναστήρια ήταν τα καταφύγια των πιστών. Τα προβλήματα στον σύγχρονο μοναχισμό είναι μέρος των ευρύτερων προβλημάτων του εκκλησιαστικού χώρου. Σου συστήνω να διαβάσεις το βιβλίο του αρχιμανδρίτη Δημητρίου Καββαδία «Μοναζουσών Σύναξις», όπου βιογραφούνται πολλές αφανείς οσιακές μορφές του γυναικείου μοναχισμού, μερικες από τις οποίες κοιμήθηκαν πρόσφατα.Λίγη περισσότερη αγάπη εκ μέρους μας χρειάζονται τα μοναστήρια μας, έστω και με τα στραβά τους. Ο «βατοπεδισμός» δεν είναι καθολικά απλωμένη ασθένεια. Υπάρχει, αλλά όχι στην έκταση που τον περιγράφεις.

 8. Ο/Η Η ΝΟΝΑ λέει:

  >ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. ΟΙ ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΡΥΠΤΗ ΜΕ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΛΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΚΕΝΟΤΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ!! ΕΝΑΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ, ΤΑΠΕΙΝΟΥ ΦΡΟΝΙΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΕΙΠΕ »ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΧΑΙΡΟΣΑΣΤΕ!»!!!!!

 9. Ο/Η Vater Panajiotis λέει:

  >Συγνώμη αλλά τώρα πρόσεξα το…ηδύποτο!!Έχεις απόλυτο δίκιο!!

 10. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@ΝοναΠΟΛΥ καλο. Εκεινες την έπιασαν την σποντάρα;

 11. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >MarkoΔεν ισχυριστηκα πως τα ταπεινα μοναστηρια ειναι μονο δυο . Απλά 2 παραδειγματα ανεφερα όπως και εσυ αλλα 3-4. Ουτε γενικευω, ουτε τα βαζω με τον μοναχισμο γενικοτερα.Αυτο που λεω όμως ειναι οτι αν καποτε μαθουμε να μιλαμε και να κατακεραυνωνουμε αυτα τα φαινομενα και τις ΝΕΟΠΛΟΥΤΕΣ μονες, τοτε είναι που οι μοναχοι θα κυκλοφορουν χωρις να χρειαστει να ντρεπονται ή να χλευάζονται. Η δικη μας ανοχη και σιωπή ειναι αυτη που έχει φερει αυτην την κατρακύλα στην εκκλησια και τον μοναχισμο. Θα πρεπει να αρχισουμε να τους κανουμε ΕΜΕΙΣ ξεφτιλα μπας και συνετιστουν λιγακι. Ο μεγαλυτερος εχθρος των μοναστηριων ειναι οι ΜΟΝΑΧΟΙ και κανενας άλλος. Από τοτε που εφευρέθηκε η «ιεροκατηγορία» χάθηκε η ντροπή. Και στην τελική οι μοναχες για παραδειγμα δεν ειναι καν ιερωμένες. Οφείλουν να υπάγονται στην ίδια κριτική όσο και η Μπεζεντακου, ή Όλγα Τρέμη ή η Μπακογιάννη. Το ρασο μπορει να ειναι και καμουφλαζ.Μεχρι ποτε θα σφυριζουμε αδιάφορα; Μεχρι να μεινουν στην εκκλησια εμεις και εμεις, η κα Λουκά και κατι καλοζωϊσμενοι Aρχιμανδρίτες; Ο κόσμος που σκανδαλιζεται δεν μας ενδιαφέρει; Ή έχουν πάθει όλοι μαζική παράκρουση κατά των ρασοφόρων;Εγω πάντω προτιμώ να είμαι με το απολωλώς που σκανδαλίζεται παρά με τον μοναχο που σκανδαλίζει με τα πλούτη του. Πετρες υπαρχουν αφθονες να δεσουν από μια στο λαιμο τους και να πανε να πνιγουν, για να ‘ναι το τελος τους τουλαχιστον σύμφωνα με το Ευαγγελιο. Γιατι η βιωτή τους απέχει μακράν. Στην τελική, δεν τους εξανάγκασε ΚΑΝΕΝΑΣ να γινουν μοναχοί.

 12. Ο/Η manitari tou bounou λέει:

  >@ Theoprovlitos τα απλά μοναστήρια στη χώρα μας σίγουρα είναι πάνω από … 32!Το κακό είναι ότι συζητάμε για τα περίεργα που είναι ..πάνω από 1!ΥΓ πρόσεξε γιατί μπορεί να παρεξηγηθείς.

 13. Ο/Η Μάρκο Τ λέει:

  >@theoprovlitos. Συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο σχόλιο του manitari tou bounou. Συμφωνώ και στο ΥΓ. Φιλικά στο λέω.Ναι μεν έχεις δίκιο Θεοπρόβλητε ότι ο μπαμπούλας της «ιεροκατηγορίας» λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας νοσηρών καταστάσεων, αλλά δεν νομίζω ότι ο γυναικείος μοναχισμός βρίσκεται στο σημείο το οποίο περιγράφεις. Και το μισος προς τον μοναχισμό δεν οφείλεται στη υπερβολική οικοδομική δραστηριότητα κάποιων μονών, ας μην υπερβάλλουμε. Υπάρχουν και άγιες ψυχές μέσα σε μοναστήρια, χωρίς καθόλου αυτές να φαίνονται. Μου έλεγε φίλος μου για τη γερόντισσα στο μοναστήρι της Ορθοκωστάς, αυτή που κυριολεκτικά είχε μαρτυρικό τέλος, μαζί με την άλλη μοναχή, ότι ήταν αγία ψυχή, την είχε γνωρίσει προσωπικά.Πολύ φιλικά να σου πω ότι ένας πόλεμος κατά της Εκκλησίας θα είναι πολύ πιο «αποτελεσματικός» αν χτυπηθεί ο μοναχισμός, παρά αν χτυπηθεί οποιοσδήποτε δεσπότης ή αρχιμανδρίτης. Σκέψου το…

 14. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@Manitari & MarkoΣε καμμια περιπτωση δεν εισηγουμαι πολεμο κατα των μοναστηριων. Αλλα αυτων που παριστανουν τα μοναστηρια. Βεβαια τα κινητρα των κύκλων που πραγματικα πολεμουν τις μονες τα ξερουμε νομιζω άπαντες.Αλλα τι προτεινεις; Να κανουμε πως δεν βλεπουμε;Θεωρω πως αν οι Χριστιανοι πουν επιτελους ανοικτα την γνωμη τους για τα νεοπλουτα μοναστηρια, μηπως καποτε αυτά ντραπουν και συνετιστουν. Ή τουλαχιστον να διαχωρισουμε την θεση μας απέναντι στον κοσμο που φευγει ή που δεν πλησιαζει την εκκλησια.Γιατι οσο αυτα συνεχιζουν τις "δραστηριότητες" τους, τόσο οι αντιχριστιανικοι κυκλοι θα συνεχιζουν την "δραση" τους παίρνοντας ερεισματα και λαβες.Μηπως θαπρεπε ακομα-ακομα αυτα τα μοναστηρια να κατανομαστουν για να λυτρωθουν τα αλλα που απαξιωνονται στη συνειδηση του κοσμου χωρις να φταινε; Δεν μπορουμε να ζουμε στην δική μας κοσμάρα.

 15. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Κι εγώ σου ξανακάνω την ερώτηση: πως είσαι σίγουρος ότι βλέπεις την πραγματικότητα;Θα σου πω κι εγώ λοιπόν μια ιστορία. Σε ένα μοναστήρι στο Άγιον Όρος οι αναπαλαιωτικές εργασίες τελειώσαν. Λέει λοιπόν ο διαχειριστής μοναχός, ότι ξέρεις περίσσεψαν κάποια χρήματα από την ΕΕ κι ήθελα να τα γυρίσω πίσω. Αλλά ήρθαν τα παιδιά – οι εργάτες – και με παρακάλεσαν αν έχω να τους δώσω κι άλλα μεροκάματα. Και τότε αποφασίσαμε να μην επιστρέψουμε τα χρήματα, αλλά να τα δώσουμε μεροκάματο σε αυτούς τους ανθρώπους κι έτσι κάναμε και πράγματα που δεν χρειαζόμασταν, έξω από το μοναστήρι…Κι οι εργάτες εννοείται ότι ήταν Αλβανοί αλλά θεωρούσε ο γέροντας τον εαυτό του υπεύθυνο για αυτούς, κι αν είχε κι άλλα χρήματα θα τους έδινε κι άλλα μεροκάματα κι ας έχτιζαν τον κόσμο όλο…Και μετά όταν εσύ θα πας σ’ αυτό το μοναστήρι θα πεις: Πω πω δες εδώ τι χτίσανε! Δεν περνάν το κριτήριο του χτισίματος…Κι όχι Θεοπρόβλητε δεν χρειάζεται να πεις τίποτε για οποιοδήποτε μοναστήρι. Θα πας εκεί που αναπαύεσαι. Γιατί κι αυτιά έχουμε και μυαλό… Το στόμα είναι όμως που δουλεύει ροδάνι… Και στους μοντέρνους καιρούς και το δάχτυλο στο πληκτρολόγιο.ΥΓ Δεν μου έδωσες πειστική απάντηση για τους πλούσιους ευεργέτες των μοναστηριών. Δηλαδή ΓΙΑΤΙ το κάνουν αυτό και κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή…

 16. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@CacofonixΔηλαδη ποιους εννοεις λεγοντας κατα συρροήν; Γιατί καποιες πλούσιες μονες εναγκαλίζονται τους πλουσιους και τους περνάνε στα σαλόνια και στις τραπεζαρίες, ενω τους ανώνυμους τους περνάνε μόνο στην… έκθεση. Ή πάλι γιατι καποιοι πλούσιοι δίνουν δωρεες σε συγκεκριμενες μονες και οχι σε άλλες φτωχικές και ταπεινες;Νομιζω πως η ερωτηση μου ειναι και απάντηση. Ενας πλουσιος μπορει να δωσει δωρεα στην καλυτερη περιπτωση για τον ίδιο λογο όπως και ενας φτωχός. Στην χειρότερη όμως, για να εκπεσει η δωρεα του από την εφορία, για να αναπτυξει εναν κυκλο γνωριμιών χρησιμων για την δουλεια του (Υπαρχουν γιατροι και δικηγοροι που δουλευουν με μοναστηριακη πελατεια), ή για να ξεγελασει την συνειδησή του οταν αρμεγει ένα φτωχο μεροκαματιάρη παίρνοντας του 80 ευρω την επίσκεψη και μετά δινει και 20 ευρω στο μοναστηρι και εχει ήσυχη και την συνειδηση του πως εξαγορασε το Θεό.Συνηθως δε αυτοι οι πλουσιοι δωρητες και τα πλουσια μοναστηρια ειναι τεμνομενοι κύκλοι. Πλουσιος δωρητης σε φτωχό μοναστηρι σπανιως υπαρχει. Διοτι άλλο ειναι να δίνεις χρηματα και να εχουν το ονομα σου σε υπόληψη π.χ. στην Ορμύλια που έχει και μια γκλαμουριά και ξενώνα πριβέ 3 αστέρων και άλλο σε ένα μοναστηράκι στο Πευκοχώρι. Εξ αλλου η φτωχη μονη ΔΕΝ κυνηγαει το χρημα, ενω οι πλουσια μαζευει και τις ρωγες από το πάτωμα. Του Αγγελου τους νερό δεν δίνουν. Πίστεψε με. ΚΑΡΑτσεκαρισμενο, και πλειστακις.Το δε χειροτερο όλων ειναι το εξης: Οι εκκοσμικευμενες και πλουσιες μονες ειναι αυτες που στηριζουν την ευημερία τους σε ένα κυκλο δημοσίων σχέσεων. Οι δημοσιες σχεσεις ομως στηριζονται και στην προβολή. Αποτελεσμα; Ο κοσμος εκτος Εκκλησιας ΑΥΤΕΣ τις μονες βλεπει, ΑΥΤΕΣ κρινει. Τις αλλες τις ταπεινες, τις φτωχες δεν τις ξερει καν, διοτι δεν επιδιώκουν εκεινες να βγουν στο προσκήνιο.Καταλαβαίνεις τωρα γιατι λεω πως αυτες οι μονες ειναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για τον μοναχισμο και την χριστιανοσύνη γενικότερα; Διότι εξ αιτίας τους δυσφημίζεται το ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ. Τα σκανδαλα βεβαια ούτως ή άλλως θα έρθουν, ιδαιτερα στην εποχη των σκανδαλοθήρων. Τι λεει ομως το Ευαγγέλιο; ΟΥΑΙ σε αυτον δι ου ερχονται.Για τα εργα του Αγιου Όρους δεν εχω αντιρηση. Αλλα για το όνομα, μια μονη με 5 γριες τι στην ευχη το θέλει το 15ο παρεκκλήσιο; Αν δεν ξερουν τι να τα κανουν τα λεφτα, ε τοτε ας τα ΧΑΡΙΣΟΥΝ στους εργατες. Πρεπει ντε και καλά να πήξουν τη μονη στο τσιμεντο για να σκωτώσουν την ακηδία τους;

 17. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Εγώ πλέον δεν έχω να απαντήσω τίποτε Θεοπρόβλητε, αφού εσύ τα ξέρεις τόσο καλά τα πράγματα.Μόνο αυτά έχω να θυμίσω:Κατά Μάρκον 5:10-12Μακάριοι αυτοί που έχουν διωχθεί εξαιτίας τής δικαιοσύνης· επειδή, δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών.Μακάριοι είστε, όταν σας ονειδίσουν, και σας θέσουν υπό διωγμό, και πουν εναντίον σας κάθε κακό λόγο, λέγοντας ψέματα, εξαιτίας μου.Χαίρεστε και αγάλλεστε, επειδή ο μισθός σας είναι πολύς στους ουρανούς· έτσι, εξάλλου, έθεσαν υπό διωγμό τούς προφήτες πριν από σας.Κι επίσης κατά Ματθαίον 7:1-6Μη κρίνετε για να μη κριθείτε·επειδή, με όποια κρίση κρίνετε, θα κριθείτε· και με όποιο μέτρο μετράτε, θα αντιμετρηθεί σε σας.Και γιατί βλέπεις το ξυλαράκι που είναι στο μάτι τού αδελφού σου, ενώ το δοκάρι που είναι μέσα στο δικό σου μάτι δεν το παρατηρείς;Ή, πώς θα πεις στον αδελφό σου: Άφησε να βγάλω το ξυλαράκι από το μάτι σου, ενώ το δοκάρι είναι μέσα στο μάτι σου;Υποκριτή, βγάλε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου, και τότε θα δεις καθαρά για να βγάλεις το ξυλαράκι από το μάτι τού αδελφού σου.Μη δώσετε το άγιο στα σκυλιά· ούτε να ρίξετε τα μαργαριτάρια σας μπροστά στα γουρούνια, μήπως και τα καταπατήσουν με τα πόδια τους, και, αφού στραφούν, σας καταξεσχίσουν.Ο Θεός να με ελεήσει και να με φωτίσει…

 18. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >Μα σοβαρα Cacofonix πιστευεις πως ο Εφραιμ και ο Αρσενιος ειναι διωχθεντες και ονειδισθεντες;Εδω μαζευουμε λεφτα απο εδω και εκει για να χρηματοδοτησουμε ορθοδοξες μεταφρασεις και βιβλια σε αλλες γλωσσες και το Βατοπαιδι εξεδωσε τον ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΑΤΟ τομο «Γεωγραφια του Πτολεμαιου» το οποίο ετιμάτο 587 ευρω πριν 5-6 χρονια, για να το δωρίζουν στις διασυνδεσεις τους. Δηλαδη με 10 τετοια αντιτυπα χρηματοδοτουσε κανεις εκδοσεις στα Ιταλικα ή τα Κινεζικα για τις αναγκες τις ιεραποστολής. Η Γεωγραφια του Πτολέμαιου ελειπε απο τις Ορθοδοξες βιβλιοθηκες δηλαδή;Κατεβαιναν στην Αθηνα, και το πρωί κατεθεταν στο λογαριασμο τους εκατομμυρια από αγοραπωλησίες και το βραδυ έκαναν κυρηγματα στα γραφεια της LADA (ήμουν εκεί) και στο τελος κυκλοφορουσαν και άδεια φακελα για να μαζεψουν και το τελευταιο ευρω από τον κοσμακη που περνα σοβαρη οικονομικη κριση. Κυρηγμα με το αζημίωτο και με εκατομμυρια στην τραπεζα;Τα ήξερα και τα εβλεπα αυτα τοσα χρονια. Αφου συνεργαστηκα και συνεργαζομαι με το Βατοπαιδι. Απλα θλιβομουν και δεν μιλουσα για να μην «εκθεσω το Αγιον Όρος». Αλλα καποια στιγμη το αποστημα έπρεπε να σπασει και έσπασε οταν επιτελους το αντιληφθηκαν και οι εκτος εκκλησιας πως οι ανθρωποι ειναι θεομπαίκτες.Τι αλλο να σου πω; Πως βρεθηκα σε μια στιγμη στην αναγκη για ιατρικους λογους και χρειαστηκε να δανειστω λεφτα από δεξια και αριστερα και με βοηθησαν απλοί άνθρωποι και οταν πνευματικοπαιδι του γ. Ιωσήφ του Βατοπαιδινου που εχει μαλιστα και γυιό μοναχό στο μοναστηρι ζητησε μια μικρη βοήθεια από την μονή, η μονη αρνηθηκε ενω τωρα αποδεικνυεται πως είχε σε λογαριασμους εκατομμυρια;Οτι φορα ρασο ΔΕΝ ειναι και αγιο. Μαλιστα υπαρχει και το χωρίο που λεει πως ακομα και ο σατανας μεταμφιεζεται σε άγγελον φωτός. Τον συνηγορο του διαβολου δεν προτιθεμαι να τον κανω. Ιδιαίτερα όταν ειναι και αμετανόητος.Κατακριση ειναι να διαμαρτυρεται κανεις για τον διασυρμο και τον εξευτελισμο της εκκλησιας από καρικατούρες του μοναχισμου που εξ αιτιας τους βλασφημειται το όνομα του Κυρίου;Αν προσεξουμε τις Πραξεις και τις Επιστολες, σαφεστατα αναφερει περι απομακρυνσης των διεφθαρμενων από την εκκλησια κι αλλου μαλιστα την παράδοση τους στον Σατανά.Αλλα μην παμε και τοσο μακρυα. ΟΛΟΙ οι αιρεσιαρχες της ιστορίας από τον Άρειο ή τον Πάπα και βάλε ρασοφόροι δεν ήταν; Δεν θα τους καταγγείλουμε ως αιρετικους επειδη ήταν ρασοφόροι;Εδω δεν μιλαμε για προσωπικη αμαρτια. Δεν μιλαμε για ένα προσωπικο πάθος. Μιλαμε για τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΣΥΡΜΟ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ με το κυνηγι του χρηματος, της φήμης, της περιουσιας και της εξουσιας. Θα τριζουν τα κοκκλα του Γεροντα Ιωσηφ του ησυχαστή.ἐὰν δὲ τὸ ἅλας μωρανθῇ, ἐν τίνι ἁλισθήσεται; εἰς οὐδὲν ἰσχύει ἔτι εἰ μὴ βληθῆναι ἔξω καὶ καταπατεῖσθαι ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων.Εμεις οι Χριστιανοι ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να διαχωρίζουμε την θεση μας. Και να σου πω ένα παραδειγμα; Αν τον Αττικης Παντελεήμονα τον είχαν καταγγείλει ως έκφυλο και φιλοχρηματο ΠΡΙΝ εκλεγει δεν θα ειχε εκλεγει, δεν θα ειχε υπεξαιρεσει τα χρηματα του Αγιου Εφραιμ, δεν θα ειχε λεφτα σε Off shore και δεν θα ειχε διασυρθει η Εκκλησια εξ αιτιας του. ΥΓ Για τις διασυνδεσεις του Εφραιμ με τον Βαβυλη και την διαλυση της Ορθοδοξης Εκκλησιας στην Νοτιο Ιταλια ας το αφησουμε για άλλη φορά. Εκει να δεις σκανδαλο. Απλα το εχουν και αυτο κουκουλωσει.

 19. Ο/Η Anonymous λέει:

  >ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕ,ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΠΛΗΝ ΕΝΟΣ.ΤΑ ΝΕΟΠΛΟΥΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΜΑ.ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΥΤΟΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΥ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ,ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ»ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΗΜΕΝΟΙ,ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ,ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ,ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ»ΚΛΠ.ΟΣΟ ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΠΑΙΡΝΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ,ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.ΟΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ »ΜΑΣΑΕΙ»ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΤΟΣΟ ΧΑΝΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΤΡΕΛΛΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΕΙ ΝΑ ΖΗΣΗ ΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ,ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΑ ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΑΙ ΨΟΦΟΕΙΔΗΣ ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΑ.ΟΠΟΤΕ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕ,ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΟΠΛΟΥΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΛΩΣ ΦΕΥΓΕ ΚΑΙ ΣΩΖΟΥ.ASLAN/82

 20. Ο/Η Μάρκο Τ λέει:

  >Προσωπικά, αν ένα μοναστήρι θεωρώ ότι έχει «ξεφύγει» δεν πατάω καθόλου το πόδι μου εκεί. Συμφωνώ με τη γνώμη του Aslan/82. Αυτή η ιστορία με το Βατοπέδι ίσως τελικά βγει σε καλό της Εκκλησίας και του μοναχισμού. Δεν επιχαίρω καθόλου με τα όσα «ακούει» ο π. Εφραίμ, αλλά από παλιά πίστευα ότι το Βατοπέδι είχε ξεφύγει και δεν έχω αλλάξει γνώμη. Ούτε οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις του Βατοπεδίου δείχνουν ότι κάτι έχουν αναθεωρήσει. Ο Θεός να φωτίσει και εκείνους και εμάς.Πάντως, να το ξέρετε, όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα από άποψης ΜΜΕ, τότε θα είναι που είναι χειρότερα για το Βατοπέδι εκ μέρους των υπολοίπων μονών του Αγίου Όρους και της διοικούσας Εκκλησίας. Τώρα, λόγω της εμπάθειας και της διαπλοκής των ΜΜΕ, λειτουργεί και μία μορφή αλληλεγγύης εντός της Εκκλησίας. Άμα κατακάτσει ο κουρνιαχτός και τα πράγματα ιδωθούν πιο νηφάλια, θα φανεί η βατοπεδινή πολιτική ακόμα περισσότερο στερημένη ουσίας.Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι εκκλησιαζόμενοι Χριστιανοί έχουν χωριστεί στα τρία: Σε όσους υποστηρίζουν ανοιχτά το Βατοπέδι, σε όσους δεν το υποστηρίζουν, αλλά αποφεύγουν να πουν τη γνώμη τους για να μην πέσουν σε κατάκριση (μεταξύ αυτών υπάρχουν ειλικρινείς πιστοί με βαθιά πνευματικότητα, υπάρχουν όμως και άνθρωποι με φοβική συμπεριφορά ή άνθρωποι περιορισμένης αντίληψης που νομίζουν ότι όλοι όσοι φέρουν τον τίτλο του «γέροντα» είναι θεοφόροι). Τέλος υπάρχουν και αυτοί που ανοιχτά λένε τη γνώμη τους και θεωρούν ότι οι Βατοπεδινοί το είχαν παρακάνει. Διαλέγετε και παίρνετε κατηγορία, θα μπρούσε να είναι και θέμα δημοσκόπησης μεταξύ εκκλησιαζόμενων!

 21. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >Νομιζω πως σωστα το εθεσε και ο Ασλαν και ο Μαρκος. Σωστη και η «κατηγοριοποίηση» των Χριστιανων.Προσωπικα αν καταπιανομαι με το θεμα ειναι γιατι θελω να εχω το θαρρος οταν συμμετασχω ως απολογητης σε αντιχριστιανικα blogs του τυπου atheoi.org ή Roides κλπ. που εχουν αναπτυξει πληρη αντιχριστιανικη μαχητικη, να μπορω να ελεγχω και εκεινους για φανατισμο και μισος για την εκκλησια χωρις να θεωρείται οτι ανηκω σε καποια ομερτα ή συντεχνια που συγκαλύπτει σκανδαλα και βρωμιες ρασοφορων. Δηλαδη την κατασταση στο βατοπαιδι την εχω διαπιστωσει εδω και 10 χρονια. Και εξακολοθυθω και το επισκεπτομαι. Και εχω συανντησει και 2 τρεις ΜΕΓΑΛΕΣ ευλογιες εκει, όπως την εμφανιση του Αποστολου Ανδρεα, θαυμα της Αγιας Ζωνης, του Αγιου Μαξιμου του Γραικου που περιεγραψα σε προηγουμενη ανβαρτηση κλπ. Αν βγαινω τωρα και διαμαρτυρομαι δεν ειναι επειδη ξαφνικα σκανδαλιστηκα ΕΓΩ, αλλα επειδη το Βατοπαιδι ειναι η αιτια σκανδαλισμου των μικρων αυτων που λεει το Ευαγγελιο πως αν τους σκανδαλισουμε καλυτερα να παμε να πνιγουμε.Απο αμαρτιες εχω δικες μου αφθονες να απολογηθω, και εξ αλλου ουτε θελω να δειχνω με το δακτυλο αμαρτιες, αδυναμιες και πτωσεις αλλων, είτε χριστιανων είτε οχι.Εκει που βαζω την κοκκινη γραμμη ειναι ο διασυρμος της Εκκλησιας.

 22. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@AslanΕχεις απολυτο δικιο για τις γραμμες αμυνας που αναπτυσουν αυτες οι μονες. Με άλλα λογια την πόρωση. Ματαιοπονουμε αν νομιζουμε πως μπορυν να συνετισθουν.Μολις πριν 4 ημερες εβαλα παλι τους βατοπαιδινους στο παρακατω τεστ: Τους ζητησα να προμηθευτω καποια βιβλία τους για τον γεροντα Ιωσηφ του Ησυχαστη και τον γεροντα Εφραιμ του Κατουνακιωτη στα Αγγλικα με σκοπό να τα στειλω σε Ορθοδοξες ενοριες και μοναστηρια του εξωτερικου.Τους εξηγησα πως λογω της ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ αυξησης των ταχυδρομικων, σε συναρτηση με την πτωση του δολλαριου και την παγκοσμια οικονομικη κριση αν μπορουσαν να μου δωσουν μεγαλυτερη αυξηση από την συνηθισμενη της χονδρικης που ειναι 30% για να φτασουν τα βιβλια στο εξωτερικο σε λογικοτερες τιμες και να ειναι προσιτες στον κοσμο.Με μια βδομαδα καθυστερηση μου τηλεφωνησε στις 22/10/2008 απο την μονη ο υπευθυνος μοναχος και μου λεει: Η παραγγελία σας ειναι μικρη (310 ευρω), ΔΕΝ μπορουμε να σας κανουμε μεγαλυτερη έκπτωση. Εξωφληση μετρητοις και αποστολη με κουριερ!ΜΠΙΖΝΑ κανονικη. Και ολα αυτα ΤΩΡΑ που βουίζει το πανελλήνιο για χορο δισεκατομμυριων. Δηλαδη τσιγουνευτηκαν οι ΑΘΛΙΟΙ να δωσουν 10% εκπτωση παραπανω (44 ευρω) προκειμενου να γινουν τα βιβλια στο εξωτερικο πιο προσιτα για λογους ιεραποστολης.Ποια ιεραποστολη και κουραφεξαλα. Εδω μιλαμε για ξεκαθαρη ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΗ.

 23. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Θεοπρόβλητε δεν θέλω να σου απαντήσω γιατί θα στεναχωρηθώ κι εγώ κι εσύ που σ’ έχω σ’ εκτίμηση.Λίγη αυτοσυγκράτηση ζήτησα, και να περιμένουμε τουλάχιστον κάποιες δικαστικές αποφάσεις.Πρόσεχε δικαστικές κι όχι δημοσιογραφικές…Κατά τα άλλα ο Μάρκος σου απάντησε:Προσωπικά, αν ένα μοναστήρι θεωρώ ότι έχει «ξεφύγει» δεν πατάω καθόλου το πόδι μου εκεί.Το ίδιο ισχύει και με κάθε άλλον άνθρωπο που πιστεύουμε ότι δεν διάγει σωστό βίο! Δεν θα βγεις να φωνάζεις «Αυτός μ’ έκλεψε!!!» Τέλος πάντων κάνε ότι καταλαβαίνεις! Ο Θεός να σε φωτίσει…

 24. Ο/Η luffy λέει:

  >δεν έχω διαβάσει τα προηγούμενα σχόλια. όμως δεν θέλω να ασχολούμαι με θέματα που μου προσφέρουν απλόχερα οι καναλάρχες οποτε εκείνοι θελήσουν. τα προβλήματα που μας απασχολούν ως χωρα προϋπάρχουν εδώ και πολλά χρονια.πιστεύω ότι καλύτερο είναι να μας απασχολούν τα πραγματικά κίνητρα που ωθούν αυτά τα προβλήματα να προβάλλονται τον συγκεκριμένο χρόνο και να παίρνουν τέτοια έκταση. μήπως κρίνεται κάτι από πίσω?

 25. Ο/Η luffy λέει:

  >.. λάθος, μήπως κρύβεται κάτι από πίσω?

 26. Ο/Η Anonymous λέει:

  >ΤΟ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ.ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ,ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΝΗ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΤΩΝ ΜΜΕ,ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΗΝ ΒΙΩΤΗ ΤΟΥ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ,ΕΓΩ ΔΙΝΩ ΠΟΣΟΣΤΑ 5-75-20.ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΦΟΒΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΚΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟ.ASLAN/82

 27. Ο/Η Μάρκο Τ λέει:

  >Ξεφεύγω λίγο από το θέμα, αλλά δεν πειράζει.Ασλαν, νομίζω πως από το 75 % των εκκλησιαζόμενων Χριστιανών που γράφεις (αυτοί που μέσα τους δεν συμφωνούν με τους Βατοπεδινούς, αλλά δεν εκφέρουν γνώμη) λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν από γνήσια πνευματικότητα. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους βγάζω πραγματικά το καπέλο. Οι περισσότεροι όμως του 75% είναι από φοβική συμπεριφορά («μήπως πέσω σε ιεροκατάκριση;»). Και η φοβική συμπεριφορά κρύβει συνήθως άγνοια και πολλή υποκρισία. Και αν όχι υποκρισία, ένα συνεχές «κούμπωμα», ειδικά απέναντι σε άτομα με τα οποία έχουν τον ίδιο πνευματικό, άρα φοβούνται μήπως τυχόν βρεθούν «εκτός γραμμής» και σπεύσει ο έτερος να τους βάλει στη θέση τους. Οπότε, «πουλάει» ο ένας στον άλλο όση περισσότερη θεούσικη συμπεριφορά γίνεται και πάντα μέσα στη γραμμή του «γέροντα», άλλο το τί υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού…Πολλές φορές, τα ίδια άτομα που είναι κουμπωμένα στο έπακρον απέναντι σε άτομα του κύκλου του πνευματικού τους (από το φόβο της «γραμμής»), είναι πολύ πιο άνετα απέναντι σε άλλους εκκλησιαζόμενους, με τους οποίους δεν μοιράζονται τον ίδιο πνευματικό, ή και μη εκκλησιαζόμενους (εκεί πια γίνονται μέχρι και χύμα!). Ψυχοπαθολογία Χριστιανών που θυμίζει Κνίτες.΄Οι τύποι όμως αυτοί που τρέμουν μπροστά στην ιδέα της ιεροκατάκρισης, τί θα έλεγαν αν τους την έπεφτε κανονικότατα πνευματικός; Επειδή συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα σε φίλο μου, 32, ευτυχώς με στέρεη πίστη, κάνω το πολύ απλό αυτό ερώτημα. Το παιδί αμφιβάλλει κατά πόσο θα ξαναπάει να εξομολογηθεί, πολλώ μάλλον που με τον εν λόγω πνευματικό – αρχιμανδρίτη….- είχαν πνευματική σχέση εδώ και 3 χρόνια, τουλάχιστον.

 28. Ο/Η luffy λέει:

  >φίλοι μου αλήθεια πιστεύετε ότι ακόμα και οι πνευματικοί δεν είναι άνθρωποι με παθοί και αμαρτίες? μη νομίζουμε ότι υπάρχουν άγιοι ανάμεσα μας. άγιος μπορεί για λίγο να γίνει ο καθένας μας όμως μονο για λίγο, μετά πάλι πέφτει στην κοσμικότητα.(ας το πω έτσι). οι αναγνωρισμένοι άγιοι αγιάζουν λίγο πριν «κοιμηθούν». στην καθημερινή τους ζωή πέφτουν πολύ συχνά σε αμαρτίες. όμως εδώ θυμάμαι αυτό που έκαναν τα παλιά τα χρονια ειδικά στην επαρχία. αν η κόρη ας πούμε του κρεοπώλη του χωριου έκανε κάποιο φλέρτ με κάποιο αγόρι, τότε οι «ηθικοφανεις» και θεοσεβούμενοι χωρικοί δεν πάταγαν στο μαγαζί να αγοράσουν κρέας. πήγαιναν στο διπλα χωριο!καταλάβατε ίσως που θέλω να καταλήξω. η διάκριση είναι από τις σημαντικότερες αρετές. ας πετάμε τα «σκουπίδια» και ας κρατάμε τα «ωφέλιμα». προσοχή! δεν μιλάω για ανθρώπους αλλα για πράξεις και μονο.

 29. Ο/Η Μάρκο Τ λέει:

  >Φίλε luffy, τον συσχετισμό του γόητα κρεωπώλη με τον πνευματικό δεν τον πολυέπιασα. Να διευκρινίσω ότι έχω πνευματικό και ότι είναι ακέραιος άνθρωπος κατά πάντα. Προφανώς όμως υπάρχουν κληρικοί θεομπαίχτες που παριστάνουν τους πνευματικούς και παίρνουν ανύποπτους ανθρώπους στο λαιμό τους. Ωραία μας τα λες, φτάνει να μην τύχει κάτι τέτοιο, σαν το περιστατικό που προανέφερα, στο παιδί σου, σωστά;Μου έκανε εντύπωση που στο προηγούμενο σχόλιό σου γράφεις χωρίς να κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τα προηγούμενα σχόλια (κατά δήλωσή σου). Όποιος όμως δεν θέλει να μιανθεί, ούτε καν διαβάζει εκκλησιαστικά θέματα που κάνουν «τζιζ», όπως αυτό του Θεοπρόβλητου (για το οποίο, ΑΝ είχες διαβάσει τα σχόλια, θα είχες δει ότι είχα διαφωνήσει αρκούντως). Το να καταγγέλλουμε διαρκώς τα σκοτεινά κίνητρα των εχθρών της Εκκλησίας είναι το πλέον εύκολο. Το ότι πείθουμε μόνο τους πεπεισμένους – δηλαδή έναν στενό κύκλο εκκλησιαζομένων, και ούτε καν αυτόν -, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Παρόμοια τακτική έχουν και τα μέλη από αρκετές σέκτες, ειρήσθω εν παρόδω.

 30. Ο/Η Anonymous λέει:

  >ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΝΙΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο ΜΑΡΚΟΣ,ΕΓΚΡΙΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ.Η ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΥΚΛΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ,ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΝΩΜΗΣ.ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΘΩ ΥΓΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ,ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΑΚΟΜΗ.ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ?Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ,ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ,ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΒΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΨΥΧΗ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ.ASLAN/82

 31. Ο/Η luffy λέει:

  >συγγνώμη, δεν έκανα προσωπικά επίθεση σε κανέναν (αφού δεν διάβασα) τα προηγούμενα σχόλια. ούτε θέλω να δικαιολογήσω κάποια πράματα και καταστάσεις.απλά μου ήρθε στη θύμηση μου ένα γεγονός σε κάποιο χωριο παλιότερα και αμέσως το συνέδεσα με τα όσα συμβαίνουν σήμερα. διότι θλίβομαι όταν εύκολα γενικεύουμε και κατακρίνουμε μια κατηγορια ανθρώπων (η επαγγέλματος αν θέλετε)θλίβομαι όταν ακούω φίλους μου να βρίζουν και να βλασφημούν ιερείς,παπάδες που τυχαίνει να βλέπουν στο δρόμο (που ούτε καν τους γνωρίζουμε) διότι κάποιοι (κανάλια) μας κατευθύνουν σε αυτό!αλήθεια έχω καιρό να ακούσω να βρίζουν τους Αλβανούς πλέον, το έχουμε γυρίσει σε σομαλούς και αφγανούς. γιατί αραγeς?

 32. Ο/Η Vater Panajiotis λέει:

  >Ασλαν έγραψες!Από την στιγμή που ο κάθε ιερέας χρησιμοποιεί τηνέγκλιση της προστακτικής (αυτό θα κάνεις, εκείνο όχι κλπ)ακυρώνει τον ρόλο του ως πνευματικού.Σκεφτείτε και λίγο την εναλλακτική λύση της σχέσης με περισσότερους του ενός πνευματικούς.Άλλωστε,η προσκόλληση σε έναν και μοναδικό, εκτός του ότι έγινε εν πολλοίς μόδα από την δεκαετία του 60 και μετά (λόγω της αγιορείτικης ανάπτυξης)ταιριάζει κυρίως σε δόκιμο μοναχό-υποτακτικό και έχει τελείως διαφορετικό σκοπό.Πολλοί πνευματικοί δεν καταφέρνουν να καταλάβουν πως απευθύνονται σε κοσμικούς και όχι σε μοναχούς.

 33. Ο/Η Anonymous λέει:

  >ΠΑΤΕΡ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΛΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ,ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΕΣ ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ ΜΑΣ[ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ]ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ,ΕΝΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΕΝΩ Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΡΠΟ.ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ,ΑΛΛ’ΟΥ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΣ.ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΗ ΚΑΝΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ,ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ.ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ,Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ΄80 ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ,ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ,ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥΣ,ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ,Η ΑΛΛΑΖΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ[ΓΑΜΟΙ,ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ,ΑΛΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΛΠ].ΒΕΒΑΙΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ.ΠΑΝΤΩΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΚΟΣΜΩ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ,ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ.ASLAN/82

 34. Ο/Η fvasileiou λέει:

  >Θεοπρόβλητε, πολύ χαίρομαι το μπλογκ σου αυτόν τον καιρό, γιατί γινεται πραγματικά γόνιμη συζήτηση. Τις προάλλες συζητούσαμε σε μια παρέα για το θέμα των ημερών. Κάποιοι είχανε σχέση με την Εκκλησία, κάποιοι όχι. Μου έκανε εντύπωση το εξής: Ο ένας φίλος, άνθρωπος με πνευματική ζωή και ειλικρινή αγάπη για το Όρος, ήταν λαύρος κατά του Εφραίμ και του Βατοπεδίου. Μας εξήγησε τον συλλογισμό του και κατέληξε λέγοντάς μας πως τον έχει απογοητεύσει πολύ αυτή η ιστορία, γιατί από στενούς του φίλους και μέλος της οικογένειάς του είχε πειστεί ότι ο Εφραίμ ήταν ένας άνθρωπος με πνευματικότητα.Το ερώτημα που του έθεσα ήταν μάλλον εύλογο, αλλά τον αιφνιδίασε και δεν μπόρεσε να απαντήσει: Δηλαδή, η πνευματικότητα του Εφραίμ ή η ανάπαυση που πρόσφερε στους φίλους και τους συγγενείς σου ακυρώνεται εξαιτίας της Βιστωνίδας; Αν δεν γίνονται παρανομίες, καλό είναι να μην μπαίνουμε στην διαδικασία να κρίνουμε την πνευματικότητα του άλλου. Γιατί τελικά η πνευματικότητα έχει καταντήσει αισθητική: Επειδή δεν μας αρέσει το μίζερο εκκλησάκι ή επειδή δεν μας ταιριάζει το υπερπολιτελές οικοδόμημα, εξαπολύουμε μύδρους. Μ’ αυτά και μ’ αυτά πάντως, φτάσαμε στο σημείο να απολογούμαστε αν έχουμε πνευματική ζωή. Τουλάχιστον επί του μακαριστού Χριστόδουλου, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις φαστ-φουντ είχαν εξαναγκαστεί να συμπεριλάβουν νηστίσιμα μενού, για να κρατήσουν τους πελάτες τους τις σαρακοστές. Και όλοι ξέρουμε ποιοι τρώνε στα Γκούντις ή τα Μακντόναλτς…

 35. Ο/Η Anonymous λέει:

  >ναι, φιλε fvasileiou συμφωνώ. όπως ένας γιατρός τις προάλλες που μας έκανε παρουσίαση για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. μετά στο διάλειμμα τον είδαμε να καπνίζει!αυτή η πράξη προφανώς και δεν ακύρωνε την αλήθεια της παρουσίασης του. όμως από την άλλη αν δεν γνωρίζαμε ήδη για το βλαβερό τσιγάρο δεν θα αρχίζαμε να αμφιβάλλουμε για τα λεγόμενα του?έτσι και όσοι δεν γνωρίζουμε περί πνευματικότητος σκανδαλιζόμαστε πολύ εύκολα από φαινόμενα κοσμικότητας των ιερέων!τώρα θυμάμαι τα λόγια ενός αγίου που έλεγε ότι ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να μιλάει με τα έργα του. να διδάσκει πρώτα με τον βίο του και μετά με το στόμα του για τον Χριστό.έτσι κάθε συνάνθρωπος μας, επιλεγει πως θα πορευτεί ανάλογα με την προσωπική σχέση που έχει επιλέξει να έχει με τα θεία. δικαιολογίες υπάρχουν εκατέρωθεν.αν νιώθω την ανάγκη να δικαιολογήσω την πιστη μου η την απιστία μου βρίσκω επιχειρήματα.

 36. Ο/Η manitari tou bounou λέει:

  >Την καλημέρα μου. Δεν χρειάζεται να γράψω κάτι επί πλέον. Εξάλλου ήδη θεωρούμαι ότι δεν προσφέρω «αλληλεγγύη», «κατανόηση» και επομένως «κατακρίνω». Το ζήτημα συνεχίζω να τονίζω δεν είναι απλά πολιτικό, δημοσιογραφικό ή ηθικό. Είναι βαθειά θεολογικό, και αυτό ελάχιστοι το ακουμπάν. Και αυτό με στεναχωρεί. Θα μου περάσεις

 37. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >Χαιρετε,Χαιρομαι που γινεται ενας διαλογος.Ο διαλογος ειναι παντα γονιμος ακομα και εαν υπαρχει διαφωνια.Ελειψα παλι μερικες μερες στην Νοτια Ιταλια οπου δυστυχως κατι ο Βαβυλης και το χρημα που αυτος κουβαλουσε, κατι οι Βατοπεδινοι Αρχιμανδριτες που ειχαν ιδιαιτερο ενδιαφερον για τα Ευρωπαϊκα κονδυλια, κατι ο τοπικος Μητροπολιτης που την πατησε και προτιμησε να εμπιστευτει τους Βατοπαιδινους και το χρημα τους παρα τον μαχητικο ασκητη π.Κοσμα που ανεστησε ολοκληρο μοναστηρι απο τα ερειπια (και μαζι του και την Ορθοδοξια) ειχαν σαν αποτελεσμα την διαλυση της Ελληνικης Ορθοδοξιας στην περιοχη μετα από τοσους αγωνες.Οταν καποια στιγμη ο Μητροπολιτης Γενναδιος ξυπνησε και καταλαβε πως η Ορθοδοξια ανασταινεται όχι με πολυτελη κτιρια και Ευρωπαϊκα κονδυλια αλλα με αγωνες και ασκητες ήταν πια αργα. Ο π. Κοσμας ειχε φυγει και ασκητευει πια στο Αγιον Όρος, ο υπευθυνος Βατοπαιδινος Αρχιμανδριτης τελικα παυθηκε και φευγοντας παρεδωσε το μοναστηρι του Αγ Ιωαννη Θεριστη που χρηματοδοτηθηκε απο τον οβολο των Ελληνων και του ΥΠΕΞ σε Ρουμανους μοναχους-ευκαιριας οι οποιοι δεν μνημονευουν καν τον Βαρθολομαιο.Εκκρεμει μαλιστα και Ευρωπαϊκο προγραμμα «Προσκυνηματικου Τουρισμου» το οποιο συνυπεβαλαν μια Εβραϊκη κοινοτητα στην Ουκρανια και δυο Δημοι της Μητροπολης Δημητριαδος η οποια διατηρει και γραφειο προσκυνηματικου Τουρισμου (το πιασατε το υπονοουμενο).Παρανομια στην ολη υποθεση ΚΑΜΜΙΑ. Ευθυνες για την διαλυση της Ελληνορθοδοξης Εκκλησιας και της Ελληνικοτητας στην Καλαβρια και την Σικελια ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.Ο π.Κοσμας ζουσε σαν σαλος στα ερειπια αλλα ειχε γυρω του ανθρωπους να τον στηριζουν -με τα ελαττωματα του. Ο αλλος, ο αρχιμανδριτης ειχε τις Δημοσιες σχεσεις (και με τον Εφραιμ) και προσβασεις σε κονδυλια. Ο ενας εκτισε την Ορθοδοξια με το Πνευμα ο αλλος την διελυσε με το χρημα.Καταλαβαινεται τωρα γιατι τα εχω με τους χρηματοθηρες μοναχους. ΔΕΝ τους κατηγορω ως κλεφτες ή παρανομους, αλλα γιατι αλλοιωνουν το πνευμα της Ορθοδοξιας.

 38. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@ManitariΕχθες περασα απο την Πατρα. Αναρωτιομουν που να βρισκεσαι. Ήμουν και λιγο βιαστικος. Η παρατηρηση σου οτι το προβλημα ειναι πρωτιστως ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ με βρισκει απολυτα συμφωνο.

 39. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@Φωτη & ΑνωνυμοΠαιδια θα ειχατε δικιο περι του Εφραιμ και του γιατρου-καπνιστη αν ο παραλληλισμος ήταν έτσι.Ομως ο ακριβεστερος παραλληλισμος ειναι ο αντικαπνιστης γιατρος να ειναι τοπικος αντιπροσωπος της Philip Morris. Ειναι σαν να ακουω τον Bush να επιχειρηματολογει οτι για την Ειρηνη ρε γαμωτο βομβαρδιζει το Ιρακ.Δεν απορριπτω το γεγονος πως ακομα και ενας πραγματικα ή υποθετικα εμπαθης "πνευματικος" μπορει να εχει καποια ταλαντα απο το Θεο. Ισχυει βεβαια και το "Δασκαλε που διδασκες". Αν ο Εφραιμ μου εδινε μια συμβουλη θα την ακουγα ευχαριστως. Ως εξομολογο παντως δεν θα τον ειχα, κατηγορηματικα. Διοτι ειμαστε δυο αντιθετοι κοσμοι και εχω αλεργια σε οσους κυνηγουν το χρημα. Για να δωσω μια ακραια αντιπαραβολη: θα προτιμουσα ας πουμε ακομα και εναν λανθανοντα ομοφυλοφιλο ως πνευματικο, παρα καποιον που συνδιαλασεται με ολο αυτο το σιναφι που εγω θεωρω σιχαμερο και με ολο αυτο το νεοπλουτιστικο lifestyle ΑΚΡΙΒΩΣ για το οποίο εγω εγκατελειψα τα του κοσμου τουτου και εγινα Χριστιανος. Δηλαδη τι, να ξαναβρω ολα αυτα τα οποία απαρνηθηκα σε ενα μοναστηρι; Τραγικο δεν θα ηταν;

 40. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >Aslan 82Μου αρεσει πολυ η τοποθετηση σου σχετικα με την υγειη ή αρρωστημενη σχεση μεταξυ πνευματικου και πιστου. Θα πρεπει ομως να συμφωνησουμε ΟΛΟΙ πως ΚΑΙ υπαρχουν και αρρωστημενες τετοιες σχεσεις, καθως επισης και αυτοχρηζομενοι πνευματικοι οι οποιοι καταστρεφουν και οικογενειες οντες εντελως ακαταλληλοι.Θυμιζω διαφορους προβληματικοτατους χαρακτηρες οι οποίοι σταχυολογουν και παιδακια (συμφωνα με το Ευαγγελικο τρυγιραντε τον κοσμο για εναν προσυλητο και τον κανετε υιον γεενης) τα οποια καταδυναστευουν ως «πνευματικοι». Οπως για παραδειγμα εκεινον τον ανεκδιηγητο Νεκταριο, 200 κιλων, ο οποιος μαζεψε παιδια απο ενορια, εκλεψε λειψανα από την Βατοπαιδινη Σκητη Αγ Δημητριου, χειροτονηθηκε Μηρτοπολιτης από τον Φυλης και Ωρωπου και μολις χειροτονηθηκε χειροτονησε εναν υποτακτικο του και εκανε νεα «Συνοδο». Κι ομως αυτος ο πολυσχισματικος και προβληματικος ανθρωπος εχει μαζεψει γυρω του καλογερια και πνευματικοπαιδια και εχει και μοναστηρι στην Τιθωρεα Παρνασσου. Φανταζομαι πως καποιο χαρισμα θα εχει να μαγνητιζει. Και ενας γκουρου εχει την δυνατοτητα και να «αναπαυει» και να μαγνητιζει. Να τον θεωρησουμε και αυτον «Σκευος Εκλογης»;Απο τον ΚΑΡΠΟ γνωριζεται το δενδρο.Δεν προσαπτω βεβαια στον φουκαρα τον Εφραιμ ολες αυτες τις «κατηγορίες» αλλα τις καταθετω για προβληματισμο.

 41. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@CacofonixΝομιζω πως ΚΑΝΕΝΑΣ απο τους γραφοντες δεν αμφιβαλει για την δρομολογημενη και ενορχηστρωμενη επιθεση κατα της Εκκλησιας από σκοτεινους κυκλους.Νομικα πάλι από μερους του Εφραιμ δεν βλεπω καμμια παρανομια παρ’ εκτος μιας: Της εκουσιας ή ακουσιας αποδοχης προϊοντος κομπινας που εστησαν καποιοι άλλοι.Ομως ακομα και αν ολοι μας κανουμε πως δεν βλεπουμε πως η υποθεση ειναι η Κερκοπορτα για νεο διωγμο κατα της Εκκλησιας, την πόρτα αυτη ΠΟΙΟΣ την ανοιξε;Η περιουσια της Μονης δηλαδη ειναι ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ; Και αντε και δεν εγινε ΚΑΜΜΙΑ παρανομια και ΚΑΝΕΝΑ σκανδαλο. Και αντε και η Μονη πουλουσε την Βιστωνιδα με συμφωνη γνωμη όλων, ακομα και του… Αλαβανου. Μπορω να ρωτησω σαν Έλληνας Πολίτης και σαν Ορθοδοξος Χριστιανος ΤΙ θα τα εκανε η Μονη αυτα τα νομιμα χρηματα; Θα μπορουσε ας πουμε ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ενας διεστραμμενος ηγουμενος να ανοιξει αλυσιδα οικων ανοχης, ή να τα χαρισει στον άντρα της αδελφης του χωρις να τον ελεγχει ΚΑΝΕΝΑΣ; Γιατι απο οσο γνωριζω ειναι και τυπικα και ουσιαστικα αδυνατο να ελεγξουν οι υποτακτικοι τον γεροντα τους. Επομενως ΠΟΙΟΣ και ΠΩΣ μπορει να ελεγξει τον οποιοδηποτε ηγουμενο για παρατυπιες, και τυπικες αλλα και κυριως ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ.

 42. Ο/Η Cacofonix λέει:

  >Καταρχήν ας συμφωνήσουμε ότι δεν έγινε τίποτε από νομικής άποψης πρώτα. Μετά θα απαντήσω σ’ αυτά που ρωτάς…

 43. Ο/Η Anonymous λέει:

  >ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΤΟ LIFESTYLE KAI ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ,ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΣΕ ΦΡΙΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ.»LIFESTYLE ΣΕ ΧΑΠΙΑ ΕΧΕΤΕ? [ΓΙΑΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΟΣ]ASLAN/82

 44. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@Aslan/82Αααα Η Ανω Πόλη ειναι το αγαπημενο μου μέρος. Φιλοξενομουν τακτικα εκει για καποια περιοδο και κατεβαινα στο Κεντρο από τα στενακια και τα σκαλακια.

 45. Ο/Η Theoprovlitos λέει:

  >@CacofonixΟι καλες οι κομπινες γινονται με τροπο που να στεκονται νομικα. Π.χ. Αγοραζει ο Υπουργος σε ανυποπτο χρονο εκτασεις στα Μεσογεια, μετα από λιγο περναει η Αττικη Οδος και γινεται και το αεροδρομιο και ο Υπουργος γινεται ζαμπλουτος. Η βαζει στο σχεδιο πόλεως μια εκταη αφου εχει φροντισει πριν να αγορασει φτηνα έκταση στην περιοχηΣτην συγκεκριμενη υποθεση η πεποιθηση μου ειναι η εξης:Βαλανε καποια λαμογια στιο ματι καποια ακινητα του Δημοσιου τα οποια ήταν μεν μεγαλης αξιας αλλα θα επρεπε να τα παρουν κοψοχρονια και αδιαφανως ωστε να βγαλουν ολοι το κατι τις τους.Καποιος σκοτεινος εγκεφαλος σκεφτηκε πως η υπόθεση των οικοπεδων της Βιστωνιδας ειναι απο μηχανης Θεός.Πιασανε λοιπον τον Εφραιμ και του είπαν πως αν γινει η ανταλλαγη θα επιτευχθουν τα εξης:A) Η Μονη δεν θα χασει την «περιουσια» της (εντος ή εκτος εισαγωγικων)Β) Η κυβερνηση θα βγει φιλολαϊκη στην τοπικη κοινωνία που εδωσε λυση στο προβλημα των ακτημονωνΓ) Τα παρακυβερνητικα λαμογια θα βαλουν στο χερι τα ανταλλαγεντα ακινητα με συνοπτικες διαδικασιες αφου δεν θα γινει αμεση πώληση από το δημοσιο αλλα θα χρησιμοποιηθει η Μονη ως μεσαζων.Δ) Για να συμφωνησει και η μονη ωστε να μην μεινει με «αχρηστα» ακινητα στο χερι ήταν ήδη έτοιμη και στημενη ΚΑΙ η ανταλλαγη ΚΑΙ η μεταπώληση προς τριτον.Θελεις δηλαδη να πιστεψω πως ή ο Εφραιμ ή αυτος που τα αγορασε απο τον Εφραιμ ήταν ενας ανιδεος βλαξ χωρις κτηματομεσιτες συμβουλους, που την πατησε και πεταξε λεφτα στον αερα για μια μπουρδα; Ξερεις κανεναν επιχειρηματια να πεταει λεφτα σε περιοδο κρισης ετσι για πλακα;Το ερωτημα ειναι ακομα και εαν τον Εφραιμ τον υποχρεωσαν να συμμετασχει σε ολη αυτην την μεθοδευμενη και καλα προμελετημενη σκευωρια και εκεινος ως μονη εναλλακτικη λυση ειχε την απώλεια των εκτασεων της Βιστωνιδας ή αυτό, ΠΩΣ ενας «πνευματικος» ανθρωπος συμφωνησε να συμετασχει σε ολο αυτο;Χρειαζεται να εχει γινει ΚΑΙ παρανομια δηλαδη; Το ΗΘΙΚΟ και το ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ σκελος που αφορα σε εναν ΜΟΝΑΧΟ και οχι σε εναν μεροκαματιαρη ΔΕΝ μας απασχολει;Δηλαδη ΤΙ παραδειγμα δίνει ο Εφραιμ σε εναν χριστιανο οικογενειαρχη; Ανακατεψου και εσυ με τα κυκλωματα των πολιτικων και των κομπιναδορων, γινε λακες και γλυφτης του αρρωστημενου πολιτικου και επιχειρηματικου συστηματος που διαλυει την χωρα για να ευημερησεις εσυ και ο οικος σου και απο εκει και περα Γαια Πυρι Μειχθήτω;Αυτο ειναι που περιμενει ο κοσμος να δει σε εναν πνευματικο ηγετη; Διοτι εν τοιαυτη περιπτωσει και εκεινο το ρεμαλι ο Αττικης Παντελεημων με τα 800.000 ευρω σε off shore εταιρια δεν εκανε και τιποτα το παρανομο.

 46. Ο/Η Anonymous λέει:

  >ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ, ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ.1]Η ΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΕΞΟΔΑ 300.000 ΕΥ.ΤΟΝ ΜΗΝΑ.2]ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ 800 ΜΕΡΙΔΕΣ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.3]Η ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 4000 ΕΥ.ΤΟΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ.ΕΤΣΙ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ.1]800 ΜΕΡ.Χ 30 ΗΜ=24.000/ΜΗΝΑ.ΕΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 300.000 ΤΑ 200.000 ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ[ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΟΔΑ ΕΝΔΥΣΗΣ,ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ,ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Κ.Λ.Π.],Η ΜΕΡΙΔΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 8.33ΕΥ.ΑΝ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ,ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ.ΑΣΕ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΕΝΑΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΠΕΡΙΣΕΥΜΑ.2]ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ [ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ]ΣΠΙΤΙ 100 Τ.Μ.ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 60.000 ΕΥ.[ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟ].ΜΕ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ,ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΣΗ 400.000 ΕΥ,ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ 2 ΚΑΝΟΥΡΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ 90 Τ.Μ.,ΘΑ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ,ΚΑΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗΣ.ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΡΕ.ASLAN/82

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s